Okamura se těší na bratra ve Sněmovně. Mám ho rád, musel jsem se usmívat, tvrdí

Tomio Okamura

Tomio Okamura se těší na bratra ve sněmovně

Předseda SPD Tomio Okamura se těší do Poslanecké sněmovny na svého staršího bratra Hayata, který svůj mandát získal skrze kandidátku koalice Spolu. Lídr SPD v povolební Partii Terezie Tománkové tvrdil, že má svého bratra rád. Každý mají přitom zcela jiný politický názor a v minulosti přiznávali neshody. Hayato Okamura v sobotu pro CNN Prima NEWS především ocenil, že se SPD nebude podílet na vládě.

Předsedovi SPD přijde situace úsměvná. „Je to pozoruhodná situace, já mám bratra rád. Budeme také sedět vedle sebe, určitě se pozdravíme. Já jsem vytvořil známé jméno Okamura, ale bratr si to evidentně odpracoval u voličů KDU-ČSL. Jsem zvědavý, jaká bude reálná politická práce. Musel jsem se upřímně usmívat, ještě před pár lety by nás nenapadlo, že budou dva Okamurové ve Sněmovně,“ řekl Tomio v Partii.

Podobně mluvil už v sobotu: „Já si myslím, že je to zajímavá situace. V každém případě gratuluju. A teď mě i mého bratra čeká práce ve Sněmovně.“ Následně dodal, že s bratrem neočekává názorové střety. „Žádné nebudou, protože bratr je v podstatě řadovým poslancem KDU-ČSL, takže on si bude prosazovat svůj program a já si budu prosazovat svůj,“ doplnil Tomio Okamura pro CNN Prima NEWS.

Hayato Okamura: Tomio je krajní pravice

Redakce CNN Prima NEWS v sobotu oslovila i novopečeného poslance Hayata Okamuru. „Já jsem zvolen poslancem ke službě lidem v Praze a celé naší zemi s evropským a mezinárodním přesahem. Že tam bude Tomio jako další poslanec a za krajní pravici, je pro mě úplně vedlejší,“ řekl redakci starší ze sourozenců.

Hayato Okamura následně doplnil, že je také rád, že bratrova SPD se téměř jistě nebude podílet na vládě. „Pro mě je podstatné to, že vzhledem k celostátnímu výsledku je SPD definitivně vyšachovaná z vlády. A to je dobře, že SPD nebude vládnout,“ pokračoval čerstvě zvolený zákonodárce pro CNN Prima NEWS. Tomu velmi pomohlo kroužkování, díky kterému získal bezmála 25 tisíc preferenčních hlasů. Pro porovnání, lídr SPD Tomio obdržel mírně přes 17 tisíc.

Zajímavostí je, že sourozenci Okamurové jsou celkem tři. Nejmladší Osamu je architektem a univerzitním pedagogem, politicky však není aktivní.

Tagy:
CNN Prima NEWS Poslanecká sněmovna Tomio Okamura volby Terezie Tománková KDU-ČSL Partie Terezie Tománkové poslanecká sněmovna vláda volby 2021 Svoboda a přímá demokracie Hayato Okamura Poslanecká sněmovna ČR