Okamura: V koaliční smlouvě musí být zákon o referendu k odchodu z EU

Tomio Okamura

PARTIE Terezie Tománkové 19.9.2021

Pokud bude chtít hnutí ANO po volbách uzavřít koalici s SPD, musí být v koaliční smlouvě zákon o referendu k odchodu z EU, to řekl v Partii Terezie Tománkové předseda SPD Tomio Okamura. Zároveň uvedl, že by se měl stát premiérem někdo jiný než předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Okamura oznámil, že chce po volbách do vlády. „Chceme být ve vládě, protože po zkušenostech ze Sněmovny vím, že bychom tak mohli prosazovat program našich voličů. Vím, že musíme udělat kompromisy. Na premiéra by se měl nominovat někdo jiný než Andrej Babiš. S komunisty nemáme nic společného,“ řekl předseda SPD.

Uvedl, že rozhodně nechce jednat s Piráty. „Podpora vlády klesla z poloviny na 20 procent, nemá to ani logiku, chceme být součástí úspěšné vlády. Platí, že v žádném případě nelze jednat s Piráty. S nimi není řeč. Pro nás je důležité prosadit program,“ sdělil Okamura.

Jako hlavní podmínku však uvedl nutnost referenda o vystoupení z EU. „Pro nás je to nepřekročitelná podmínka, protože je tam trestní stíhání. Chceme být ve vládě, která je čistá. Co se týká privatizace a školného, zarazíme to. V koaliční smlouvě musí být zákon o referendu k odchodu z EU,“ řekl.

Tagy:
Andrej Babiš Evropská unie Tomio Okamura hnutí ANO Terezie Tománková Česká pirátská strana Partie Terezie Tománkové SPD ANO 2011 referendum vláda koaliční smlouva Svoboda a přímá demokracie