Okamura ve volebním štábu Le Penové: Jedu podpořit svou dlouholetou přítelkyni

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura

Francie už za pár hodin bude znát jméno nového prezidenta

Předseda opozičního hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura v neděli podpoří francouzskou prezidentskou kandidátku Marine Le Penovou v jejím volebním štábu. Uvedla to mluvčí SPD Barbora Šťastná. V pondělí mají politici v plánu společnou pracovní snídani.

Okamura se v Paříži zúčastní sledování sčítání výsledků druhého kola francouzských prezidentských voleb, řekla Šťastná. S Le Penovou má Okamura dlouhodobě dobré vztahy. Šéfka francouzského Národního sdružení v minulosti například dorazila podpořit SPD při zahájení kampaně před evropskými volbami v roce 2019.

Okamura sdělil, že do volebního štábu Le Penové dorazí na její osobní pozvání. „Jedu podpořit svoji dlouholetou přítelkyni a také jednoho z nejvýznamnějších politiků světa, který razantně a úspěšně prosazuje náš společný ideál –⁠ Evropu svobodných národních států, které žijí podle svých evropských a národních hodnot,“ uvedl.

Ve druhém kole francouzských prezidentských voleb je krajně pravicová politička Le Penová vyzývatelkou současného centristického prezidenta Emmanuela Macrona. Ze zahraničních témat se rozchází zejména v postoji k EU, k euru nebo k NATO. Průzkumy favorizují Macrona, tři dny před volbami měl v různých průzkumech na soupeřku náskok deset až 12 procentních bodů.

Tagy: