Macron slibuje, že se stane verzí 2.0. Jednání s Putinem ho frustrují, říká Fischer

Francouzsky prezident Emmanuel Macron

Fischer a Drulák o prezidentských volbách ve Francii

Francií rezonují prezidentské volby. Současná hlava státu Emmanuel Macron se obává o své znovuzvolení. „Začal slibovat voličům, že zřejmě bude Macron 2.0 a změní si software. Je to příslib, který možná někoho přesvědčí, ale na mě to působí poměrně nereálně,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS senátor a bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer.

Emmanuel Macron a Marine Le Penová bojují o hlasy voličů. Předvolební výzkumy zatím naznačují, že mezi soky je rozdíl 10 % ve prospěch současného prezidenta. „Řekl bych, že Macron má nakročeno k vítězství. Průzkumy se teď dělají téměř každý den a vidíme určitý trend, že se jeho náskok nepatrně zvyšuje. Pokud se během 24 hodin nestane něco nepředvídatelného, můžeme s velkou pravděpodobností říct, že pozici obhájí a nejspíše bude na dalších pět let francouzským prezidentem,“ vysvětlil politolog a bývalý velvyslanec ve Francii Petr Drulák, který byl také hostem pořadu.

Macron i Le Penová spolu o post prezidenta bojovali už před pěti lety. „V roce 2017 jsme měli stejné protagonisty, na první pohled stejné plakáty, ale doba byla jiná. Tehdy se hodně jednalo o imigrantech ve Francii. Le Penová tehdy velmi tvrdě hlásala, že chce vystoupit z eurozóny a že si Francie má vzít měnu zpátky. To už dneska neříká. Když se ale podíváme do jejího programu, je v něm tolik nášlapných min, že kdyby byla zvolena, může to znamenat velké drama nejen pro EU, ale i NATO, tedy i pro naši vlastní bezpečnost,“ upozornil Fischer.

Macronova verze 2.0

Během debaty na CNN Prima NEWS padla otázka, zda se změní Macronova razance v rusko-ukrajinském konfliktu, pokud by volby vyhrál. „Macron v posledních hodinách začal slibovat, že se celý změní, protože viděl, že mu čísla nerostou dost rychle. Začal slibovat voličům, že zřejmě bude Macron 2.0 a změní si software. Je to příslib, který možná někoho přesvědčí, ale na mě to působí poměrně nereálně. Předpokládám, že bude pokračovat v dosavadním stylu, i když v posledních dnech začal mluvil o některých hovorech s Putinem docela kriticky,“ popsal Fischer.

„Tady je potřeba ocenit, že Macron tak trochu ukázal frustraci demokraticky zvoleného prezidenta z toho, že se má potkávat s Putinem a vést s ním nějaký dialog. S Putinem, který žádný dialog vést nechce,“ dodal Fischer.

Drulák si také nemyslí, že by Macron svoji zahraniční politiku měnil. Podle něj by se po svém zvolení především věnoval parlamentním volbám, které se budou konat za šest týdnů. „Pro Macrona budou extrémně důležité, protože není jasné, jestli bude mít většinu v parlamentu. Myslím si, že se bude muset věnovat především vnitřním otázkám. Ukrajina je ve Francii mnohem méně výrazné téma než třeba v České republice,“ uzavřel Drulák.

Tagy: