Okamura volá po úřednické vládě a nových volbách. Koalice by byla hloupá, oponoval Vondra

Europoslanec Alexandr Vondra (ODS) a předseda hnutí SPD Tomio Okamura v Partii 21. ledna 2024

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (3)

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) by měla rezignovat, přičemž by měly být nové volby a zemi by do té doby dostala k řízení úřednická vláda po dohodě všech politických stran. Taková je představa šéfa opozičního hnutí SPD Tomia Okamury. Argumentoval špatnými ekonomickými čísly. Místopředseda ODS Alexandr Vondra oponoval, že vláda by byla hloupá, kdyby teď podala demisi. Dodal, že se ekonomická situace zlepší.

Lídr SPD vyčetl vládě špatná čísla, co se týče třeba inflace a dalších ekonomických položek. „Máme nejvyšší pokles reálných mezd, nejvyšší pokles maloobchodních tržeb, teď aktuálně nejvyšší inflaci v celé Evropské unii. Likvidujete úspory a peníze v peněženkách českých občanů,“ vzkázal vládě Okamura s odkazem na data Eurostatu.

ČTĚTE TAKÉ: A dost! V životě jsem takhle nekřičela. Hádka v Partii vybičovala Tománkovou k nevídané reakci

Podle něj vláda již do konce svého období žádný zákon na zlepšení situace nepředloží, tudíž by měla skončit. „Ideální by byla demise, předčasné volby, případně nějaká úřednická vláda po dohodě všech stran, protože jak vy uvrhujete Českou republiku na dno ve všech myslitelných parametrech, je opravdu jen oddalování agónie,“ pokračoval Okamura v Partii Terezie Tománkové.

S jeho výzvou nesouhlasil europoslanec Vondra. „Vládní strany by byly hloupé, kdyby teď dávaly demisi. Je polovina volebního období,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS místopředseda ODS s tím, že březnová čísla inflace budou prý „úplně jiná, než byla loni“.

Zhoršená data přičítá i působení exprezidenta Miloše Zemana. „Loňský rok byl problém, protože nám tady pan prezident Zeman zanechal centrální banku (Česká národní banka, pozn. red.), která nedostatečně bojovala s inflací, když to bylo možné,“ zmínil Vondra s odkazem na to, že Zeman krátce před koncem svého mandátu jmenoval nového guvernéra ČNB Aleše Michla.

Podle Vondry se každopádně ekonomické ukazatele začnou zlepšovat, což se dle jeho mínění projeví i na číslech podpory pro vládní koalici. „Čili by byla hloupá a bláznivá, kdyby teď položila žezlo uprostřed vládnoucího období,“ zakončil Vondra.

Kandidátka do Europarlamentu Danuše Nerudová (za STAN) k tématu řekla, že inflace a další věci mají kořeny v předešlé vládě Andreje Babiše (ANO). „Mně vstávají vlasy hrůzou na hlavě, když slyším, že by Alena Schillerová (ANO) měla být znovu ministryní financí,“ komentovala dále Nerudová.

Tagy:
ODS Tomio Okamura volby Terezie Tománková inflace Partie Terezie Tománkové ANO 2011 vláda Alexandr Vondra úřednická vláda Svoboda a přímá demokracie