Okouzlující městečko, kde vás budou s radostí hýčkat: St. Johann in Pongau

Konečně jste se dočkali - nastal čas jen pro vás, pro vašeho partnera či partnerku nebo přátele. Ať je to jak chce, tuhle dovolenou si hodláte užít po všech směrech. Možná ji teprve plánujete, třeba už máte i termín, pořád ale nevíte kam vyrazit? A co takhle St. Johann in Pongau v rakouských Alpách? Tady můžete zažít všechno, po čem pozemský smrtelník obvykle sní - vydávat se za dobrodružstvím, překonávat vlastní limity, odpočívat, nechat se hýčkat i ochutnávat vyhlášené speciality. Sečteno podtrženo - tady najdete, co jste hledali.

Jak jednou objevíte St. Johann in Pongau, docela jistě vás okouzlí. Malebné městečko obklopené zelenými lesy salcburských Alp je místem, o kterém se zdá nejednomu cestovateli. A je přitom jedno, jestli ho má na seznamu budoucích cílů nebo už v něm byl.

Místo, kde najdete všechno

V St. Johannu se mísí starobylá kultura s moderními vymoženostmi. V místních uličkách můžete nasávat atmosféru malého města, jež turisty vítá s otevřenou náručí a bohatou nabídkou servisu po všech směrech. Zdejší obchodníci se přetrhnou, aby vám udělali dobře na těle i na duši. A s největší pravděpodobností se jim to podaří.

Ubytovat se tu dá prakticky kdykoli, nabídka je velmi bohatá. Bydlet se dá v centru i přímo u sjezdovek nebo v chatách. V hotelích pochopitelně kromě pohodlných postelí nechybí ani wellness služby. Tady totiž dobře vědí, že po dni plném poznávání tělo ocení trochu péče a něhy.

A samozřejmě i nějakou tu dobrotu. Jak píše web Josalzburg.com, místní kuchyně je čistým potěšením. V St. Johannu jsou milovníci jídla na správném místě. Dosyta si tu užijí místních specialit vyrobených s láskou z místních surovin té nejvyšší kvality.

Za potěchou chuťových pohárků ovšem nemusíte jen do restaurací a bister, můžete si sami nakoupit ve zdejším farmářském obchodě. Sýry, šunky, med či chleby nebo čokoláda a samozřejmě schnapps a víno, nic nechybí.

Nakupování jako takové je oblíbenou kratochvílí nejednoho cestovatele. Pokud i vy patříte k těm, kteří si z dovolené rádi přivezou užitečnou upomínku, pak vězte, že i v tomto případě je St. Johann tou správnou volbou. Funguje tu dlouhá řada obchodů, kde vám s radostí splní většinu přání.

Čas dospělých podle vlastního přání

Ať jste bezdětní, nebo máte zajištěné hlídání, tohle je čas jen a jen pro vás. A je naprosto jasné, že si ho chcete užít se vším všudy, tedy i s trochou příjemného dobrodružství.

Podzim přeje túrám všeho druhu. Můžete jednoduše vyrazit k vrcholkům hor nebo za krásami zdejší přírody či architektury. Romantické duše zřejmě neminou místní katedrálu, kam se lidé chodí modlit už déle než 1000 let. Ta současná je sice relativně nová, stojí od poloviny 19. století, jelikož původní vyhořela. Ale i tak je ale s kaplí sv. Anna velmi vyhledávaným místem.

Pokud je historie tím, co vás zajímá, nenechte si ujít ani Hohenwerfen Castle, který podobně jako výše zmíněná katedrála hodně pamatuje, na 155 metrů vysoké skále stojí déle než 900 let! Ovšem pokud se sem chcete podívat, má to podmínku - je třeba to stihnout v období od dubna do října. Na zimu se památka uzavírá a totéž platí o 42 km dlouhých Ledových jeskyních či Krimmlských vodopádech v Národním parku Hohe Tauern.

A jakkoli je St. Johann okouzlující místo, byla by škoda nevyužít jeho ideálního umístění a nevyrazit na výlety po celém regionu, třeba do samotného Salcburku, který se jistě bude zamlouvat nejen fanouškům vážné hudby. Právě tady se totiž narodil velikán Wolfgang Amadeus Mozart.

V zimě jsou ve středu salcburských Alp samozřejmostí sjezdovky, kde můžete strávit, kolik času chcete. Vybavení si můžete přivézt vlastní nebo si ho půjčit. A vůbec přitom nezáleží, jestli holdujete lyžím nebo snowboardu. Tady najdete všechny potřebné informace o provozu na svazích, lanovkách i dalších aktivitách. Dobrou zprávou bez pochyby je, že ke sjezdovkám jezdí ski bus, takže si odpočinete i od řízení auta.

A je to právě tady, kde funguje vyhlášené Ski Amadé, které nabízí 760 km sjezdovek a 270 pohodlných vleků.

Že lyžovat neumíte nebo si netroufáte na svah v plném provozu? Svěřit se lze do rukou zkušených instruktorů, kteří vám pomohou zvládnout základy a dodají vám sebejistotu. Stejně tak dobře vám poradí, kde začít, abyste si jízdu užili bez obav.

Na sněhu se pochopitelně můžete vyřádit i jinak - na saních, sněžnicích nebo obyčejnou koulovačkou, povoleno je všechno. Mimochodem, také tady velmi fandí cross country túrám.

Redakční tip: Hledáte inspiraci, kam vyrazit? A už jste navštívili stránky Kamkam.eu? Jedná se o exkluzivní turistický portál se zaměřením na zimní a letní dovolenou v Rakousku, Slovensku, Německu, ale i v dalších zemích. Nechte se inspirovat.

Tagy: