Jirka mi odešel před očima. Převoz do nemocnice by nezvládl, vzpomíná Olga Menzelová

Jiří a Olga Menzelovi.

Rozhovor s Olgou Menzelovou o smrti jejího manžela

Manželka Jiřího Menzela Olga pro pořad ShowTime na CNN Prima NEWS v prvním rozhovoru na kameru po smrti manžela prozradila, proč režisér odmítl hospitalizaci, když se u něj potvrdila nákaza koronavirem. Vzpomíná, že v době, kdy umíral, pro ni bylo velmi těžké, že ho nemohla obejmout, pohladit, ani políbit.

„Jirka odešel 5. září a já jsem nic netajila. Nepřišlo mi ale důležité sdělovat proč. To, že to vyplavalo na povrch, jde mimo mě,“ sdělila v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Olga Menzelová. Ta netuší, jak se její manžel mohl nakazit.

„Možností od koho to Jirka mohl chytit je poměrně dost. Byli to pečující. Navíc, jak víte, lidé nemusí mít příznaky. Zvlášť pro polymorbidní osoby je onemocnění velice nebezpečné,“ uvedla.

Režisér Jiří Menzel byl na konci srpna otestován na COVID-19 a 5. září zemřel. „Měl kašel, bolesti, teploty. Snášel to statečně. Bojoval, moc se snažil, protože jsme doma překonali už spoustu jiných nemocí, ale bylo to nad jeho síly,“ uvedla.

Zdrcující pro ni bylo i to, že za ním kvůli infekčnosti nemohly děti. „Já jsem u něj byla, i když mi to nebylo doporučováno. Nedokázala jsem si však představit, že bych tam nebyla,“ popisuje. Při návštěvách na sobě musela mít respirátor, oblek, manipulace tak byla o to obtížnější.

Nemohla jsem mu dát ani pusu

„Bylo to náročné na psychiku, představovala jsem si to jinak. To, že jsem mu nemohla dát pusu...,“ popisuje dál. Menzel ale odmítl převoz do nemocnice. „Jirka mi odešel před očima.“

„Vypadalo to, že to zvládne, ale pak neměl sílu ani si odkašlat. Odborníci se shodli, že by patrně nezvládl převoz do nemocnice,“ tvrdí. Pomalu umíral doma před jejími zraky. „Nebyla jsem u žádného odcházení a neuměla jsem si představit, že to bude takhle náročné,“ dodala s tím, že momenty odcházení byly pro všechny velmi těžké.

Tagy: