Olympijský střet generací. Primát náleží Češce, je o 34 let mladší než veteránka z ledu

Říká se, že věk je jen číslo. A dokládají to i zimní olympijské hry v Pekingu, kde rozdíl mezi nejmladším a nejstarším olympionikem je 34 let. Respektive jde o olympioničky. Veteránku představuje rychlobruslařka Claudia Pechsteinová a na opačném pólu se nachází česká skokanka na lyžích Anežka Indráčková.

Do Pekingu se sletělo téměř 3000 sportovců. Někteří mají poutat pozornost svými výkony, jiní jsou nesmírně zajímaví tím, v jakém věku se pod pět kruhů vydali. A tímto způsobem se do popředí dostává Česká republika.

Anežka Indráčková teprve loni dostala občanský průkaz – narodila se 30. července roku 2006. A je vůbec nejmladší účastnicí probíhajících olympijských her. Spolu s ní se do Číny vydala také o devět let starší sestra Karolína. Mají za sebou vystoupení na středním můstku a obě skončily na konci třetí desítky.

„Že si olympijský sen splním už v 15 letech, by mě nikdy nenapadlo,“ řekla Anežka už před olympiádou. Druhým nejmladším olympionikem je ruská krasobruslařka Kamila Valievaová. Ta se narodila o pouhé tři měsíce dříve než Indráčková. Na rozdíl od české reprezentantky rodačka z Kazaně patří už teď mezi největší hvězdy svého sportu.

Přezdívá se jí „Miss Perfect“ – paní dokonalá. Tohoto označení dostála už při své nedělní premiéře na olympiádě, kdy Rusko v týmové soutěži vytáhla na první místo průběžného pořadí. V krátkém programu byla mezi ženami o „parník“ první se ziskem 90,18 bodů. Rozhodčí bude jistě oslňovat i nadále a dá se čekat, že z Pekingu přiveze více než jednu medaili. Už teď se stala teprve čtvrtou krasobruslařkou v olympijské historii, která skočila trojitého axela.

V totálním kontrastu s Indráčkovou, Valievaovou a dalšími teenagerkami je německá rychlobruslařka Claudia Pechsteinová, ročník 1972. Na rozdíl od ruské závodnice už od ní nemůže veřejnost čekat medaile, ovšem udivuje svojí dlouhověkostí. Vždyť je už na svých osmých olympijských hrách a v téměř 50 letech se v sobotu díky startu v závodě na 3000 metrů stala nejstarší sportovkyní, která kdy zasáhla do zimního svátku. Cenných kovů už posbírala dost – celkem devět, z toho pět zlatých.

Rekordy jsou neotřesitelné

Za kolegu Pechsteinové lze označit Nora Torgera Nergaarda. Ne proto, že by dělal rychlobruslení, ale kvůli tomu, že je mu 47 let. A v Pekingu je tento curler nejstarším mužským účastníkem.

Protějškem Nergaarda pak je Novozélanďan Gustav Legnavsky, akrobatický lyžař, jenž loni v září oslavil 16. narozeniny. Na hrách v Pekingu není mladšího mužského sportovce.

Momentální držitelé prvenství však ještě podstatně zaostávají za absolutními „mladíky“ a „staříky“. Tedy až na Pechsteinovou.

Nejmladší závodnicí v historii zimních olympijských her stále zůstává britská krasobruslařka Cecilia Colledgeová, která startovala v roce 1932 v Lake Placid v útlém věku 11 let a 73 dní.

Vůbec nejstarším závodníkem na zimních olympijských hrách je švédský curler Carl August Kronlund. Soutěžil na premiérové akci ve francouzském Chamonix v roce 1924, když mu bylo 58 let a 155 dní.

Lze téměř s jistotou říct, že ani jeden z těchto rekordů nikdo nikdy nepřekoná.

Tagy:
Peking Olympijské hry olympijské hry krasobruslení Česko sport Rusko Čína skoky na lyžích rychlobruslení curling Zimní olympijské hry v Pekingu 2022 ZOH 2022 Anežka Indráčková Zimní olympijské hry 2022 Kamila Valievaová Claudia Pechsteinová Torger Nergaard