Omezte sociální kontakty, vyzval Válek. Tuto vlnu už nezastavíme, varoval Fiala

Nová vláda a opatřeních proti covidu

Lidé by měli omezit sociální kontakty, vyzval budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Je to podle něj první krok, jak současnou epidemickou situaci zlepšit. Válek to uvedl na středeční tiskové konferenci pětikoalice, kde byl představen plán nové vlády Petra Fialy (ODS) pro boj s covidem.

„Vyzýváme občany, aby minimalizovali sociální kontakty. Pak se situace zlepší,“ prohlásil budoucí ministr zdravotnictví a dodal, že aktuálně je třeba se zaměřit na rychlá a krizová řešení. Měli bychom se také zaměřit na očkování proti covidu, vrátit zpět do hry PCR testy a zapojit všechny praktické lékaře.

„Třetí dávka se musí dostat ke všem těm, kteří už mají od druhé šest měsíců. Možná i pět měsíců by mohlo jít,“ pokračoval Válek.

PCR testy podle něj musí opět začít fungovat. Má plán na to, jak zajistit cca 200 tisíc testů denně. Zároveň řekl, že testování ve školách a ve firmách by mělo probíhat vždy v pondělí.

Fiala: Tuto vlnu už nezastavíme

Podle budoucího premiéra Petra Fialy je nutné si uvědomit, že covid není běh na krátkou trať a je třeba, aby každý občan začal být dostatečně odpovědný.

„Je zřejmé, že covid tady s námi bude dál a musíme se naučit s ním žít jako společnost, jako stát, ale i každý z nás. Není to jen výlučná odpovědnost státu, ale i každého občana vůči sobě, ale i vůči rodině, kolegům a tak dále,“ řekl Fiala.

„Tuto vlnu už nelze zastavit. Jediné, co se dá dělat, je maximálně omezit její dopady. Chránit zdravotnický systém před úplným kolapsem a také se připravit na možné další vlny tak, abychom je zvládli lépe,“ doplnil šéf ODS.

Tagy: