Plán nové vlády na boj s covidem: Uznávat protilátky i PCR testy, nezavírat školy

Šéf ODS Petr Fiala na tiskové konferenci k plánům nové vlády na boj s covidem.

Nová vláda a opatřeních proti covidu

Vznikající vláda Petra Fialy (ODS) představila plán pro boj s covidem. Pětikoalice nechce jít cestou lockdownů. Plánuje uznávat protilátky po prodělání nemoci, znovu by mělo být možné prokázat se PCR testem. Tím se zřejmě budou muset prokazovat i očkovaní, jimž od druhé dávky uplynulo více než šest měsíců.

Mezi nejdůležitější opatření zařadila pětikoalice uznávání protilátek a PCR testů s platností tři dny. Zásadní je také dodržovat systém 4R – tedy rozestupy, roušky, ruce a rozum.

„Máme principy a opatření, za kterými stojí všech našich pět koaličních stran a budeme je uplatňovat v příštích letech. Je zřejmé, že covid tu s námi bude dál,“ zahájil tiskový brífink Fiala.

Zásadní podle něj je, aby se plošně nezavíraly školy. „Nesmíme dopustit jako společnost, aby covid odnesly naše děti. Uděláme všechno pro to, aby dopady pandemie na vzdělání byly co nejmenší,“ slíbil Fiala. Vánoční prázdniny by se ale podle pětikoalice mohly prodloužit a začít by měly už 18. prosince.

Kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) řekl, že lidé by měli sami omezit kontakty s ostatními. „Vyzýváme občany, aby minimalizovali sociální kontakty,“ apeloval Válek.

Po šesti měsících na třetí dávku

Uznávat znovu PCR testy je podle Válka správná cesta. V současnosti mohou například do restaurací jen lidé s očkováním. Podle Válka je však potřeba, aby kapacita testů byla navýšena na 200 tisíc a více za den. V současnosti se podle údajů ministerstva zdravotnictví provádí 50 až 70 tisíc PCR testů denně.

Hlavním indikátorem pandemie má být obsazenost nemocnic včetně JIP. Jako základní nástroj pro zvládání epidemie pětikoalice vidí očkování zejména rizikových skupin. Po šesti měsících od očkování by lidé měli jít na třetí dávku, jinak budou muset absolvovat PCR testy.

Očkování ale nemá být podle Válka povinné. „To by bylo selhání systému. Má to řadu legislativních a odborných problémů,“ prohlásil kandidát na ministra zdravotnictví. Vláda Andreje Babiše (ANO) v demisi uvažuje o povinném očkování pro lidi starší 60 let.

Nejdůležitější opatření podle vznikající vlády Petra Fialy:

  • Dodržování 4R: rozestupy, roušky, ruce, rozum
  • Očkování jako základní nástroj zvládání epidemie zvláště pro rizikové skupiny, výjimka pro kontraindikace
  • V oblasti testování preferovat PCR – rychle rozšířit kapacity
  • Zohlednit protilátky
  • Zlepšení informovanosti o přednemocniční péči jak u praktických lékařů, tak u široké veřejnosti
  • Ekonomická podpora lidí v izolacích a karanténách
  • Cílené a rychlé kompenzace pro podnikatele, zasažené firmy a pro kulturní sféru
  • Pravidelná a předvídatelná komunikace, efektivní kampaň a boj proti dezinformacím

Tagy: