Další tvrdý úder Ukrajinců na jihu. Rusové přišli o sklad zbraní i vojáky

Ukrajinci pomocí raketometů Grad i další těžké techniky rozprášili téměř celý ruský prapor poblíž Makijivky.

Ruska nechce opustit poloostrov Krym

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval k ukončení bojů v okolí Záporožské jaderné elektrárny. Ukrajinci hlásí další úspěšný úder na ruské pozice na jihu země. Ruští občané mezitím houfně prchají z poloostrova Krym. Rusové pokračují v ostřelování ukrajinského území, jen Sumská oblast čelila nejméně 10 útokům. Volodymyr Zelenskyj slíbil Rusům odplatu za ostřelování obce Marhanec, při kterém zahynulo 13 lidí.

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval k ukončení bojů v okolí Záporožské jaderné elektrárny na Ukrajině. Moskva a Kyjev se vzájemně obviňují z jejího ostřelování. O situaci jednala ve čtvrtek Rada bezpečnosti OSN, informovala agentura Reuters. Rusko největší evropskou jadernou elektrárnu obsadilo v březnu, stále ji však řídí její ukrajinští technici.

Ukrajinská armáda provedla na jihu země další úspěšné údery proti ruským pozicím, informovalo její jižní velitelství. Během leteckých útoků a dělostřelecké palby byl zničen sklad zbraní v Chersonské oblasti. Rusové měli přijít také o obrněná vozidla a 19 vojáků.

Ukrajinské ozbrojené síly budou reagovat na ruské ostřelování obce Marhanec, při kterém zahynulo 13 lidí, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Ozbrojené síly Ukrajiny, naše zpravodajské služby a bezpečnostní složky nenechají ruské ostřelování v Dněpropetrovské oblasti bez odpovědi,“ prohlásil během středy Zelenskyj. Ukrajina musí podle něj také zvážit, jak ruským invazním silám způsobit co největší škody a zkrátit tím válku. „Měli by o tom přemýšlet všichni, kteří náš stát brání a kteří Ukrajině pomáhají,“ řekl prezident.

Ukrajinské vojáky budou trénovat i profesionální vojáci z Dánska. Informuje o tom ukrajinské ministerstvo obrany s odkazem právě na své kolegy z dánského resortu. Seveřané mají poskytnout až 130 cvičitelů. Ukrajinci už nyní trénují ve Velké Británii pod dohledem místních instruktorů.

Ukrajina souhlasila, aby její zájmy v Moskvě zastupovalo Švýcarsko. Uvedlo to švýcarské ministerstvo zahraničí. Alpská země, která je známá svou striktní neutralitou, už na začátku konfliktu nabídla Ukrajině, že se stane její ochrannou mocností v Rusku, uvedla agentura AFP. Moskva však zastupování Ukrajiny Švýcarskem odmítá. Údajně totiž není neutrální, uvedlo podle agentury TASS ruské ministerstvo zahraničí.

Tagy: