Tvrdé boje o Soledar a Bachmut pokračují. Rusové v počtu padlých útočí na rekord

Na východě Ukrajiny stále pokračují tvrdé boje o Soledar a Bachmut. Rusové podle ukrajinského generálního štábu útočí na rekord v podobě počtu padlých za poslední měsíce. Na Ukrajině od začátku války zemřelo přes sedm tisíc civilistů, uvedl UNHCR. Velká Británie posílá Ukrajině další pomoc, tentokrát tanky Challenger 2. Podle mluvčího Kremlu Peskova ale tanky na Ukrajině „shoří“. Ruský poslanec Andrej Guruljov hrozí vyhlazením Británie, Spojené království by podle něj mělo být vymazáno z mapy. Ukrajinské letectvo provedlo několik úspěšných úderů na ruské cíle. Počet obětí ruského útoku na Dnipro vzrostl na 40, uvádí úřady. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zaslal Rusům ostrý vzkaz.

Tvrdé boje o města Soledar a Bachmut pokračují. Informují o tom ukrajinská média s odkazem na své vojáky na místě. Podle nich Rusům došlo, že přímým útokem na Bachmut jen ztratí zbytečně síly, a tak se město snaží obklíčit. Ukrajinci zároveň tvrdí, že boje i nadále probíhají v Soledaru, o kterém Rusové prohlásili, že jej již obsadili.

Rusové navíc podle ukrajinského generálního štábu útočí na nelichotivý rekord v podobě počtu padlých za poslední měsíce. Kyjev počítá, že doposud v lednu padlo přes devět tisíc ruských vojáků a pokud bude tempo ztrát okupantů pokračovat, přijdou v lednu o 18 tisíc mužů, nemluvě o počtu zraněných. Celkem mělo od září přijít o život od září 47 tisíc ruských vojáků.

Od začátku ruské invaze zemřelo na Ukrajině podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) přes sedm tisíc civilistů. Úřad to v pondělí uvedl v tiskové zprávě, podle níž si boje vyžádaly i více než 11 300 zraněných mezi řadovým obyvatelstvem. UNHCR informuje jen o potvrzených civilních obětech, ve skutečnosti jich podle úřadu může být ještě výrazně více.

Za posledních 24 hodin provedlo ukrajinské letectvo devět úderů na místa, na nichž se nacházely ruské jednotky. Další dva ukrajinské útoky pak mířily na ruské systémy protivzdušné obrany. Vyplývá to z hlášení ukrajinského generálního štábu ozbrojených sil.

Ukrajinské dělostřelectvo pak zasáhlo šest oblastí koncentrace ruské síly či vojenské techniky a jeden muniční sklad. Rusové zase pokračují v neúnavných útocích na Bachmut.

Nejméně 40 lidí zahynulo při sobotním ruském raketovém útoku na obytný dům ve východoukrajinském městě Dnipro. O aktualizované bilanci oblastní správy informovala ukrajinská média. Na místě pokračují záchranné práce, píše ruskojazyčný server BBC, podle dřívějších zpráv se stále pohřešují desítky lidí. K útoku se vyjádřil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Chci říci všem Rusům, kteří ani teď nedokázali pronést pár slov odsuzujících tento teror, že vaše zbabělé mlčení skončí jen tím, že jednou si tito teroristé přijdou i pro vás. Zlo je velice citlivé vůči zbabělosti, zlo si navždy zapamatuje ty, kdo se ho bojí a pokoušejí se ho usmlouvat. Až jednou přijde za vámi, nebude nikdo, kdo by vás ochránil,“ varoval.

Tagy:
válka Velká Británie zahraničí Ukrajina on-line Rusko Dněpropetrovsk Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Moskevský Kreml Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky ruská invaze na Ukrajinu Bachmut Soledar Challenger 2 Andrej Viktorovič Guruljov