Rusové demonstrují proti mobilizaci. Policie už zadržela přes tisíc lidí

Protesty proti mobilizaci a válce dnes hýbali Moskvou.

Jak reagují experti na mobilizaci?

Při částečné mobilizaci bude povoláno 300 tisíc rezervistů, řekl ruský ministr obrany. Částečnou mobilizaci oznámil v projevu prezident Putin. Proti rozhodnutí se zvedla vlna protestů, ruská policie zadržela minimálně tisícovku odpůrců. Údery ruské armády poškodily infrastrukturu až 50 obcí na východě Ukrajiny. Americký prezident Biden v OSN prohlásil, že válka na Ukrajině je válkou, kterou si vybral jeden muž. Putin podle něj bezohledně vyhrožuje jadernými zbraněmi. Rusko ve středu propustilo deset cizinců, které zadrželo na Ukrajině jako válečné zajatce.

Vladimir Putin v projevu vyhlásil částečnou mobilizaci. Do zbraně povolal až 300 tisíc rezervistů, půjde o tři vlny odvodů. Proti rozhodnutí řada Rusů protestuje. Ruská policie na demonstracích zadržela přes 1000 lidí, uvádí portál OVD-Info, který monitoruje policejní zásahy.

Rusko ve středu propustilo deset cizinců, které zadrželo na Ukrajině jako válečné zajatce. Jejich propuštění zprostředkoval saúdsko-arabský korunní princ Muhammad bin Salmán. Podle britského zákonodárce Roberta Jenricka je mezi propuštěnými i Brit Aiden Aslin, kterého v červnu soud v Doněcku nepravomocně odsoudil k smrti.

Americký prezident Joe Biden ve svém projevu na Valném shromáždění OSN prohlásil, že Rusko svou „brutální a zbytečnou válkou“ na Ukrajině „bezostyšně porušilo základní principy“ Charty OSN. Podle šéfa Bílého domu je válka na Ukrajině válkou ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho cílem je vymazat Ukrajinu z mapy, přičemž bezohledně Evropě vyhrožuje jadernými zbraněmi. Biden se také vyslovil pro rozšíření Rady bezpečnosti OSN. Ta by se podle něj měla zdržet používání veta.

Ukrajinská armáda pokračuje v protiofenzivě, zatímco ruské síly vytvořily obrannou linii mezi řekou Oskil a městem Svatove. Rusové na neschopnost bránit se ukrajinské protiofenzivě často odpovídají masivním ostřelováním.

Velké obavy z protiútoku mají především loutkové proruské státy na východě Ukrajiny. Vyhlásily kvůli tomu referenda o připojení k Rusku. Západní politici je odmítají a jejich výsledky neuznají.

Ukrajinci aktualizovali počty ztrát z řad nezletilých. Rusové od začátku invaze zabili 390 dětí a zranili jich více než 757, uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany.

Aktuální dění nadále sledujeme v novém on-line článku zde.

Tagy: