Putin selhává v plnění všech cílů, uvedl šéf britské armády. Řekl, proč Rusko válku nevyhraje

Šéf britské armády Tony Radakin

Válka na Ukrajině (20.9.2022 6:30)

Vladimir Putin nemá dostatečnou sílu na to, aby Ukrajinu ve válce porazil. Pro stanici BBC to uvedl náčelník generálního štábu britských ozbrojených sil admirál Tony Radakin. Šéf britské armády také zopakoval, že invaze na Ukrajinu byla strategická chyba, za kterou Putin nese následky.

Putin podle Radakina selhává v plnění svých strategických cílů na Ukrajině. Nepovedlo se mu totiž převzít kontrolu nad zemí obsazením Kyjeva, oslabit NATO nebo mezinárodní pomoc Ukrajině. Navíc podle šéfa britské armády nemá ruský prezident ani dostatečné kapacity, aby válku vyhrál.

„Vždy měl problémy s nasazováním vybavení, které má k dispozici. Nemá ani dostatek personálu, jeho pozemní síly jsou slabé. Naopak vidíme skvělou práci ukrajinských ozbrojených sil, které statečně bojují za svoji zemi a využívají mezinárodní podporu, kterou jim poskytujeme,“ hodnotil Radakin aktuální situaci v pořadu stanice BBC.

„Už od počátku jsme říkali, že vojenská invaze na Ukrajinu byl velký omyl prezidenta Putina. A strategické chyby vedou ke strategickým důsledkům,“ dodal Radakin.

Ruské síly v uplynulých týdnech čelily tvrdé ukrajinské ofenzivě na východě země, při níž Kyjev od začátku září získal kontrolu téměř nad celou Charkovskou oblastí i nad několika obcemi v Luhanské oblasti. Tu přitom ruské velení už v červnu prohlásilo za „osvobozenou“, jak nazývá svou okupaci ukrajinských území. Problémy mají Rusové také na jihu v Chersonské oblasti.

Ukrajinský postup je pravděpodobně i hlavním důvodem, proč Ruskem kontrolované a okupované regiony tlačí na urychlené připojení k Ruské federaci. O záměru uspořádat referendum mezi 23. a 27. zářím podle agentur informovaly úřady samozvané Luhanské lidové republiky (LNR), Doněcké lidové republiky (DNR) a proruští představitelé částí Chersonské a Záporožské oblasti.

Hlasování v úterý podpořil bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv, jenž je v současné době místopředsedou ruské bezpečnostní rady a který se řadí k hlasitým podporovatelům invaze na Ukrajině. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov zopakoval, že Moskva nechává rozhodnutí o referendech plně na obyvatelstvu dotčených oblastí, uvedla agentura Reuters.

Tagy: