Izrael vrací úder, ničí cíle v Libanonu. Okupace Gazy by byla chybou, řekl Biden

Izraelští vojáci se pokoušejí eliminovat teroristy Hamásu, o kterých se domnívají, že se skrývají v nemocnici al-Shifa.

Izrael počítá s tím, že v Gaze povede boje celý rok

Izraelské armádě se v posledních dnech podařilo eliminovat řadu cílů organizace Hizballáh na libanonském území. Americký prezident Joe Biden upozornil izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, že okupace Pásma Gazy by byla chybou, informuje Reuters. Operaci izraelské armády v nemocnici Šífa v Gaze odsoudil úřad OSN či Jordánsko, které ji označilo za porušení mezinárodního humanitárního práva. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v parlamentu označil Izrael za teroristický stát. Dění v Gaze považuje za genocidu, informovala agentura Reuters.

Izraelské obranné síly uvedly, že zaútočily na vojenské cíle Hizballáhu na území Libanonu, a to kvůli „řadě útoků libanonských teroristů na izraelské území“, napsala armáda na sociální síť X. Mezi cíli měl být sklad zbraní, množství pozorovacích stanic či vojenská infrastruktura. Izraelským silám se rovněž podařilo zničit odpalovací rampy, a to včetně té, kterou radikálové využili k útoku na severní území židovského státu, uvedl web The Times of Israel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Žádný tunel pod Gazou, šéf Hamásu žije v luxusu a na účtu má miliardy. Kdo je Ismáíl Haníja?

Biden podle agentury Reuters uvedl, že dal premiéru Netanjahuovi jasně najevo, že okupace Pásma Gazy by byla „velkou chybou“. Podle šéfa Bílého domu je jedinou odpovědí na řešení izraelsko-palestinského konfliktu hledání kompromisu. „Myslím, že se vše zastaví, až Hamás přestane být schopný vraždit,“ řekl Biden novinářům po setkání se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem v Kalifornii.

Středeční akci izraelské armády v nemocnici Šífa ve městě Gaza odsoudily humanitární organizace, úřad OSN či jordánské ministerstvo zahraničí, které ji označilo za porušení mezinárodního humanitárního práva. Francie ohledně vojenské operace vyjádřila obavy o osud civilistů a Washington prohlásil, že je nutné chránit pacienty. Izraelci svůj zásah zdůvodňují tím, že v nemocnici mělo zázemí islamistické hnutí Hamás, které minulý měsíc zaútočilo na jižní Izrael.

Za „válečný zločin“ považuje vniknutí izraelské armády do nemocnice Šífa palestinské hnutí Fatah, jehož lídr Mahmúd Abbás je šéfem Palestinské autonomie se sídlem v Ramalláhu na okupovaném Západním břehu Jordánu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan při středečním projevu v parlamentu označil Izrael za „teroristický stát“ a dění v Pásmu Gazy za genocidu, píše agentura Reuters. Izraelská armáda v Gaze bojuje s islamistickým hnutím Hamás, o kterém Erdogan opět řekl, že je „politickou stranou, která v Palestině vyhrála volby“. Izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi turecký prezident vzkázal, že jeho čas v čele vlády se naplnil, a vyzval ho, aby potvrdil, zda Izrael disponuje jadernými bombami.

Tagy: