McGregor uvedl ve Varech film Druhá šance. Od Bartošky převzal Cenu prezidenta

Skotský herec Ewan McGregor převzal ve velkém sále hotelu Thermal v Karlových Varech Cenu prezidenta tamního filmového festivalu. McGregor poté uvedl snímek Druhá šance, ve kterém si zahrál se svou dcerou Clarou. V dějišti události se v sobotu objevil i premiér Petr Fiala (ODS). Osobně ho přivítal Jiří Bartoška.

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech pokračoval druhým dnem. Pro návštěvníky byl připraven bohatý program. Herec Jan Kačer a kameraman Ivan Šlapeta uvedli premiéru digitálně restaurovaného filmu Každý den odvahu.

Australský herec a režisér Russel Crowe představil ve Velkém sále hotelu Thermal snímek Master & Commander: Odvrácená strana světa, ve kterém ztvárnil hlavní roli. Na tiskové konferenci poté trpělivě odpovídal na otázky. Otázka ohledně piva ho však nenechala chladným. „Co máte všichni s tím pivem?“ podivoval se. Poté však odpověděl diplomaticky. „Víte, můj táta byl správcem hotelu, hospody, takže byl velice dobře obeznámený s pivem. Ale není to můj nejoblíbenější nápoj, nejsem pivař. Kdybych si ale mohl vybrat, pil bych Guinness. Je mi líto,“ přiznal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: OBRAZEM: První den festivalu ve Varech. Podívejte se, jak zářili Crowe či Bohdalová

„Filmaři jsou kronikáři, kteří popisují ne úplně dobrou dobu, ale popisují také naději,“ uvedl při zahájení Bartoška. Šestasedmdesátiletý herec, který akci tradičně zahajuje a předává i hlavní ceny, byl před festivalem v nemocnici po prodělané viróze. Tiskových konferencí se tak neúčastnil.

Do Varů dorazili další hosté

Russell Crowe přiletěl do Karlových Varů již ve středu. Ubytoval se v Grandhotelu Pupp. V pátek se zároveň v českém lázeňském městě uskutečnil koncert jeho kapely. Koncertem s hudebním projektem Indoor Garden Party zakončil turné, které se uskutečnilo po hospodách, klubech a divadlech. „V našich písničkách je hodně příběhů. Vlastně o tom to celé je, písničky i filmy. Vždycky je to o příběhu,“ konstatoval Crowe.

V sobotu do filmového města přicestoval s rodinou také skotský herec Ewan McGregor, který večer převzal Cenu prezidenta festivalu a představil film Druhá šance. Na podiu ve Velkém sále hotelu Thermal s ním při představení snímku vystoupila i jeho dcera Clara, která si s otcem v dramatické road movie zahrála. V odpoledních hodinách do Varů zavítal také premiér Petr Fiala (ODS). Svým fanouškům rozdal podpisy. U Grandhotelu Pupp ho přivítal Jiří Bartoška.

Přes sto filmů od zkušených tvůrců

Letošní festival, který uvede 143 filmů, jako první projekci už v pátek ráno nabídl mongolské drama Kéž bych mohl hibernovat, debut filmařky Zoldžargal Purevdashové. Pořadatelé vybírali zhruba z dvou tisíc snímků, což je o 400 více než loni. Festival do 8. července nabídne v hlavním programu 31 filmů.

V žánrově i stylově rozmanitém výběru hlavní soutěže se potkávají snímky uznávaných tvůrců, kteří nabrali předchozí zkušenosti na festivalech jako Cannes, Berlinale nebo Sundance, s talentovanými debutanty. Soutěžní sekce Proxima nabízí i letos prostor filmařům čekajícím na objevení, stejně jako renomovaným autorům hledajícím nové směry své tvorby. Sekce se skládá z tuctu děl – deseti světových a dvou mezinárodních premiér. Soutěžit bude i scenárista a režisér Albert Hospodářský se svou prvotinou Brutální vedro.

Praktické informace

Promítání filmů začalo v pátek 30. června a končí v sobotu 8. července. Promítá se v osmi sálech.

Festival si nenechala ujít řada českých herců a hereček i dalších známých osobností. Dorazili například Jiřina Bohdalová, Václav Neužil, Jitka Čvančarová, Dara Rolins či Pavol Habera.

Tagy: