Všechny mosty do Severodoněcku byly zničeny. Za Ukrajinu bojují vojáci z 55 zemí

Zničený most spojující města Lysyčansk a Severodoněck

CNN Prima NEWS - živé vysílání

V Severodoněcku pokračují tvrdé boje, podle ukrajinského prezidenta Zelenského se válčí doslova o každý metr. Byly už zničeny všechny mosty do města. Proti ruským invazním silám bojují v rámci ukrajinské mezinárodní legie zástupci přibližně 55 zemí, řekl agentuře DPA mluvčí této dobrovolnické jednotky.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

V Severodoněcku na východě země dál zuří líté boje. Všechny mosty do města byly zničeny, uvedl gubernátor. Určitý přístup, o který svádí boj ukrajinská a ruská vojska, je ale zachován.

„Rusové se dál tlačí do Severodoněcku, vedou se tam velmi brutální bitvy doslova o každý metr, a také se tlačí směrem k Lysyčansku, Bachmutu a Slavjansku,“ dodal na svém Facebooku Volodymyr Zelenskyj.

Zdá se, že na jižní frontě naopak postupují Ukrajinci. „Podle toho, co nám říkali vojáci, je v Mykolajivské oblasti velmi úspěšná protiofenzíva. Ukrajincům se daří každý den zatlačit Rusy asi o pět kilometrů směrem na Cherson,“ sdělila reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová, která se nachází v Mykolajivu. Cherson je jediným větším ukrajinským městem, které Rusové dobyli po necelém týdnu od začátku invaze. Ukrajinci dělají vše pro to, aby město získali zpět.

Švédsko učinilo důležité kroky, aby splnilo požadavky Turecka, kterými Ankara podmiňuje souhlas se vstupem této severské země do NATO. Novinářům to při své návštěvě Švédska řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, kterého citovala agentura Reuters.

„Vítám, že Švédsko už začalo měnit své protiteroristické zákony a zajistí, že právní rámec pro vývoz zbraní bude odrážet jeho budoucí status člena NATO s novými závazky vůči spojencům,“ řekl Stoltenberg na tiskové konferenci se švédskou premiérskou Magdalenou Anderssonovou. „To jsou dva důležité kroky týkající se obav, které vyjádřilo Turecko,“ dodal.

Proti ruským invazním silám bojují v rámci ukrajinské mezinárodní legie zástupci přibližně 55 zemí, řekl agentuře DPA mluvčí této dobrovolnické jednotky. Podle dřívějších vyjádření je mezi legionáři nejvíce Američanů, Britů, Poláků a Kanaďanů.

Tagy:
Vladimir Putin Facebook Ukrajina Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Denis Pušilin Recep Tayyip Erdoğan válka na Ukrajině obilniny Luhanská oblast