Ukrajinci na náměstí vystavili ukořistěné ruské tanky. NATO má poslat další zbraně

Raketové systémy Stugna-P vyráběné na Ukrajině slaví úspěch.

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Válka na Ukrajině pokračuje už téměř čtyři měsíce. Intenzivní střety aktuálně probíhají zejména v Severodoněcku, kde už jsou zničené všechny mosty do města. Prezident Zelenskyj prohlásil, že boje na Donbasu se zapíší do vojenské historie jako jedna z nejbrutálnějších bitev v Evropě. Zároveň si Ukrajina stěžuje, že od Západu obdržela jen deset procent zbraní, o které žádala. Kyjevské náměstí mezitím zdobí ukořistěné ruské tanky, na Majdanu si pak připomínají Ukrajinci své padlé a místa, kde se bojuje.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

„Boje na Donbasu se jistě zapíší do vojenské historie jako jedna z nejbrutálnějších bitev v Evropě. Ukrajinská armáda a naše rozvědka ruskou armádu takticky stále poráží. A to i přes značnou převahu Rusů v množství techniky a zejména dělostřeleckých systémů,“ prohlásil v nočním projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Máme co do činění s absolutním zlem. Nezbývá nám než jít dál, osvobodit celé naše území a vyhnat okupanty ze všech našich regionů,“ dodala ukrajinská hlava státu.

Ve městě Klincy v Brjanské oblasti došlo v úterý brzy ráno k explozi. Podle dostupných zpráv měl vyhořet tamní sklad vojenské techniky. Výbuch pravděpodobně způsobila ukrajinská raketa. Brjanská oblast přímo sousedí s ukrajinskou Černigovskou a Sumskou oblastí.

V Severodoněcku na východě země dál zuří líté boje. Všechny mosty do města byly zničeny, uvedl gubernátor. Určitý přístup, o který svádí boj ukrajinská a ruská vojska, je ale zachován. Nejméně pět mrtvých a 33 raněných si pak vyžádalo pondělní ostřelování Doněcka ukrajinskými silami, uvedla v úterý na svém ruskojazyčném webu stanice BBC s odvoláním na úřady v separatistické Doněcké lidové republice (DNR).

Na jižní frontě pak Ukrajinci postupují. „Podle toho, co nám říkali vojáci, je v Mykolajivské oblasti velmi úspěšná protiofenzíva. Ukrajincům se daří každý den zatlačit Rusy asi o pět kilometrů směrem na Cherson,“ sdělila v pondělí reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová, která se nachází v Mykolajivu. Cherson je jediným větším ukrajinským městem, které Rusové dobyli po necelém týdnu od začátku invaze. Ukrajinci dělají vše pro to, aby město získali zpět.

Tagy:
válka Ukrajina Volodymyr Zelenskyj Rusko Donbas Mariupol Luhanská oblast Severodoněck