
Zvyšme výdaje na obranu, zní z vlády. Už teď je nestíháte řádně utrácet, namítá Schillerová
Kuchař nebo servírka. Ještě před pár lety velmi atraktivní zaměstnání s nadprůměrnými výdělky. Pandemie však zapříčinila, že se do gastronomie v současnosti lidé nejenže nehrnou, ale naopak z ní utíkají. Po rozvolnění a možnosti konečně otevřít majitelé restaurací čelí náhlému nedostatku pracovních sil.
„Jsme v situaci, že když stát řekne, že můžeme otevřít, skončí kompenzace a my jsme nuceni otevřít, nic jiného nám nezbyde. Abychom měli alespoň nějakou tržbu a mohli jsme pokrývat náklady,“ vysvětlil v pořadu 360⁰ Pavlíny Wolfové televize CNN Prima NEWS restauratér a kuchař Ondřej Slanina. Podle něj by spousta restauratérů radši nechala zavřeno, brali by kompenzace v plném rozsahu a bojovali proti covidu tak, že omezí styk hostů.
Restaurace ani kavárny podle zákona v současnosti nesmějí nalít zákazníkům žádný nápoj. Alespoň tak to podle právníků říkají vládní opatření. Může za to tisková chyba, která prodej pití ve sbírce zákonů zakázala úplně, namísto toho, aby se dotýkala jen prodeje nápojů z okénka. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) to vysvětluje tím, že chce zamezit shlukování lidí. Ministerstvo vnitra sice nařízení upravilo, ale podle právníků to nestačí. Někteří restauratéři se proto nechtějí s touto situací smířit. Šéfkuchař a spolumajitel restaurace Ondřej Slanina doslova uvedl, že na opatření kašle a nápoje prodávat bude.
Doporučil bych všem gastronomům a restauratérům, ať se chovají zodpovědně, protože to je jediná cesta k tomu, abychom nebyli omezeni, vyzval v pořadu 360° Pavlíny Wolfové Luboš Kastner, zástupce restauratérů v rámci Asociace malých a středních podniků. Restaurace, hospody a bary jsou od středy kvůli pandemii koronaviru zavřené. Jídlo mohou prodávat jen přes výdejní okénko do osmi večer. Výjimku dostaly pouze hotelové restaurace, což vláda zdůvodnila tím, že chtěla zajistit jídlo pro ubytované hosty.