Vyzývám restauratéry, ať se chovají zodpovědně, hrozí horší omezení, zdůraznil Kastner

Luboš Kastner

Doporučil bych všem gastronomům a restauratérům, ať se chovají zodpovědně, protože to je jediná cesta k tomu, abychom nebyli omezeni, vyzval v pořadu 360° Pavlíny Wolfové Luboš Kastner, zástupce restauratérů v rámci Asociace malých a středních podniků. Restaurace, hospody a bary jsou od středy kvůli pandemii koronaviru zavřené. Jídlo mohou prodávat jen přes výdejní okénko do osmi večer. Výjimku dostaly pouze hotelové restaurace, což vláda zdůvodnila tím, že chtěla zajistit jídlo pro ubytované hosty.

Někteří majitelé hotelů na výjimku od vlády okamžitě zareagovali. Nabízejí výhodné balíčky, například ubytování za korunu. Ze zákazníků se tím stanou ubytovaní hosté a mohou si jídlo sníst v restauraci. V restauraci v pražské Vodičkově ulici zase zamkli vchod, obsluhovali lidi ve sklepě a vyváděli je zadními dveřmi.

„Gastronomové a restauratéři se vesměs snaží dodržovat pravidla, chápou složitost situace. Vždy nás mrzí, když se někdo zachová nezodpovědně. Doporučil bych všem gastronomům a restauratérům, ať se zodpovědně chovají, protože to je jediná cesta k tomu, abychom nebyli omezeni,“ vyzval zástupce restauratérů v rámci Asociace malých a středních podniků Luboš Kastner s tím, že hotely budou pod drobnohledem veřejnosti.

Například Ondřej Slanina, šéfkuchař a spolumajitel restaurací, v pořadu uvedl, že se v rámci zákona chová. „Chceme podporovat naše zaměstnance, aby měli co dělat a nabízet našim zákazníkům dobrou službu. Máme restauraci a hotel, kde nabízíme jídlo. Když to tak dělat můžeme, proč bychom to nedělali,“ reagoval na výjimku od vlády Slanina.

Příspěvek na nájemné, odložení některých daní a Antivirus

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček uvedl, že podnikatelé v gastronomii dostanou příspěvek na nájemné, odložení některých daní a budou moci využít program Antivirus. „Jak pan ministr, tak my ještě jednáme s bankami, protože je pro nás klíčové, aby došlo i k odkladům splátek dluhů. I když dostaneme podporu, tak můžeme zavřít restaurace v případě, že po nás banky budou chtít radikálně splácet půjčky a úvěry. Mají na to samozřejmě právo,“ namítl Kastner.

Tomu se také nelíbí, že rozvážkové služby si účtují třicetiprocentní marži. To pro ně za dané situace prý nepředstavuje výdělek. „Pak jsme žádali další kompenzaci tržeb, ale to už by mělo být řešeno regionálně. Aby se města a obce zachovaly třeba jako Vídeň, která poskytla svým občanům vouchery na návštěvy restaurací v případě, že se otevřou,“ podotkl zástupce restauratérů v rámci Asociace malých a středních podniků.

Šéfkuchař a spolumajitel restaurací Slanina uvedl, že je rád za jakoukoliv kompenzaci, se kterou stát přijde. „Neočekávám, že nás někdo bude zachraňovat, pomoct si musíme sami. Snažíme se úplně normálně podnikat, i když z nás různí lidé dělají tu největší spodinu,“ dodal Slanina.

Tagy: