Slanina: Když vláda zavelí, musíme otevřít hospody. Skončí nám totiž kompenzace

Ondřej Slanina

360⁰ Pavlíny Wolfové 14.1.2021 1. část

„Jsme v situaci, že když stát řekne, že můžeme otevřít, skončí kompenzace a my jsme nuceni otevřít, nic jiného nám nezbyde. Abychom měli alespoň nějakou tržbu a mohli jsme pokrývat náklady,“ vysvětlil v pořadu 360⁰ Pavlíny Wolfové televize CNN Prima NEWS restauratér a kuchař Ondřej Slanina. Podle něj by spousta restauratérů radši nechala zavřeno, brali by kompenzace v plném rozsahu a bojovali proti covidu tak, že omezí styk hostů.

„Kdybychom se mohli my jako restauratéři svobodně rozhodnout, jestli necháme restauraci zavřenou a omezíme riziko styku zákazníků a budeme brát kompenzace, jako když jsme zavření, nebo otevřeme a kompenzace brát nebudeme, tak to beru. Ale my jsme v podstatě v situaci, že když stát řekne, že můžeme otevřít, skončí kompenzace a my jsme nuceni to udělat,“ upozornil v pořadu 360⁰ Pavlíny Wolfové Slanina s tím, že jim nic jiného nezbyde, protože potřebují tržbu, aby pokryli alespoň nějaké náklady.

Klausův oběd v zavřené restauraci šetří policie. Provozovateli hrozí pokuta

Bývalý prezident Václav Klaus protipandemická opatření porušuje a netají se tím. Buď se objeví na veřejné akci bez nasazené roušky, nebo se vydá do zavřené restaurace v pražských Dejvicích na oběd. I když její manažer tvrdí, že si jídlo objednal do krabičky a v restauraci si došel jen na toaletu, jídlo s sebou si neodnesl. Klausovým pobytem v restauraci se nyní zabývá pražská policie. Provozovatel podniku může dostat pokutu až 20 tisíc korun.

Spousta restauratérů by podle něj ale radši restauraci nechala zavřenou. I přes to Slanina ve čtvrtek na Facebooku uvedl, že shání kuchaře do své restaurace. Vláda je podle něj nevyzpytatelná, a tak chce být připraven. „Můžeme otevřít ze dne na den, jak to vláda dělá. Vzhledem k tomu, že mnoho kuchařů definitivně opustilo gastronomii, tak jich není tolik a chci být připraven,“ vysvětlil majitel restaurace.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) naznačil, že by se do hospod mohlo nově s očkovacími průkazy nebo s negativním testem. Slanina si ale neumí představit, jak by to probíhalo. „Jestli by tam byla nějaká čtečka a lidé by přišli a nějakým způsobem se prokázali třeba aplikací. Nebo jestli od příštího pololetí začneme dětem rovnou tetovat čárový kód, podle kterého se budou načítat očkování a nemoci, které prodělali/neprodělali, nevím. Ale my jsme připravení prakticky na cokoliv,“ podotkl ironicky Slanina.

Restaurace není obchod se šrouby, který jen zhasnu a zamknu

Systém PES je podle něj nastavený podivně. Připomněl zmatek v prosinci, kdy restaurace otevřely a po čtrnácti dnech musely opět zavírat. „Mělo by se přecházet do jiného stupně nejdříve alespoň po sedmi dnech, až se index rizika zlepší nebo zhorší,“ navrhl. Pro restaurace jsou totiž takové nepředvídatelné situace náročné. „Restaurace není obchod se šrouby, který jen zhasnu a zamknu, a pak zase přijdu, ale je to takový živý organismus a musíte ho oživit. Není to jednoduché ani levné,“ upozornil Ondřej Slanina.

Podle Radka Mounajjeta z iniciativy Lékaři pomáhají Česku lidé brali koronvairus na lehkou váhu a zodpovědně se nechovali ani v restauracích. „Kdyby se opatření dodržovala od začátku a lidé opravdu byli zodpovědní, tak jsme se nedostali tam, kde jsme teď. Bohužel to brali lehkovážně, hledali argument, proč covid není pravda, proč je to výmysl a nástroj k ovládání a stali jsme se nejhoršími na celém světě. Za to můžeme my jako celá společnost,“ zdůraznil Mounajjed.

Zároveň uvedl svůj příběh, kdy v létě navštívil restauraci. „Když jsem viděl podmínky, které tam jsou, tak jsem se otočil a šel pryč. Říkal jsem si, že tam přeci nemůžu jít, že je to riskantní a skončí to špatně. Pamatuji si, jak jsem říkal ženě, že si to v říjnu připomeneme a zima bude ukrutná. Lidi vůbec nechápou, čemu jsme unikli na jaře a co nás ještě čeká,“ podotkl stomatolog.

Nikdo však nikdy nepotvrdil, že restaurace jsou právě tím místem, kde se lidé mohou nejčastěji nakazit. „Ale bohužel je to místo, kde se setkávají a stráví spolu více než dvacet minut –⁠ a tam dochází k infekci,“ zdůraznil Mounajjed.

Zaměstnancům doporučím očkování

Podle něj je společnost ve válce. „To je, jako kdyby byly nálety, akorát nepadají nálože z letadel. Je tady opravdu dramatická pandemie, která nás zasáhla všechny a někdo hovoří o tom, jestli otevřeme jednu kavárnu nebo druhou. Já vím, že je to těžké, je mi těch lidí líto, ale prostě teď je to tak. Představte si, že máte nálet a my otevřeme kavárnu, půjdeme si tam sednou a budeme ignorovat, že tam létají letadla, to je úplně to samé,“ přirovnal v pořadu lékař.

Zároveň vzkázal restauratérům, ať založí iniciativu, která by vyzývala lidi, aby co nejvíc dodržovali opatření. „Aby se nescházeli na sjezdovkách, nedělali tajné mejdany, nescházeli se v garážích, a pak jejich byznys bude fungovat,“ myslí si stomatolog.

Restauratér Ondřej Slanina také v pořadu uvedl, že se nechá naočkovat a doporučí to i svým zaměstnancům. „Nebudu to po nich vyžadovat, ale pokusím se je přemluvit,“ podotkl známý kuchař. Zároveň řekl, že v Česku je  těžké něco po lidech chtít. „Ryba smrdí od hlavy, a pokud je pro vládu důležité, že si lidi mohou koupit zbraně a kytky, a ministři chodí do restaurací v době, kdy nemají chodit do restaurací, a dodnes se tento případ nevyřešil, tak jak to lidé mají brát vážně? V tomhle vláda selhává,“ upozornil Slanina.

Tagy: