Domácnost a vaření

Nejnovější příspěvky k tématu

Energetika

Plynu máme dost, ujistil šéf Pražské plynárenské. Čechům doporučil se přiobléknout a šetřit

Nedostatek plynu nehrozí, protože spotřeba je během letošní zimy nízká, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS předseda představenstva Pražské plynárenské Ludvík Baleka. Češi prý budou v případě klesání cen v této oblasti „rozmařilejší“ v porovnání s německými domácnostmi. Právě proto doporučil tuzemským spotřebitelům se přiobléknout než topit na více stupňů.

Co dělat, když se doma objeví plíseň? Odborník upozorňuje na nejčastější chyby

Lidé se v souvislosti s válkou na Ukrajině a drahými energiemi snaží omezovat teplotu ve svých domovech, zároveň se tím však vystavují velmi nepříjemnému riziku vzniku plísní. Odborník Martin Němec proto radí, jak správně topit a větrat, aby se ve vašem bytě neobjevily. V případě, že stejně vzniknou, existují podle něj řešení. Měli byste se vyvarovat použití některých přípravků, které vše jenom zhorší.

Z garáže do světa: Pomocníky z Tescomy najdete v kuchyních ve světě už 30 let

Alespoň jeden kousek z jejich dílny najde ve své kuchyni snad každá hospodyňka. Aby ne. Společnost Tescoma letos slaví 30 let od svého založení. Její začátky nejlépe vystihuje jeden z nejstarších sloganů firmy: Z garáže do světa. Zakladateli dnes už světoznámé společnosti vyrábějící kuchyňské náčiní byli dva přátelé Jiří Vaculík a Petr Chmela. Společně dokázali pochopit potřeby kuchařek i kuchařů při vaření a pečení a dokonale je naplnit.

Pohlreich o změnách v restauracích: Pamatuju doby, kdy byl číšník král. Ceny se zvýší

Po covidové pandemii drtí restauratéry masivní zdražování surovin i energií. Pesimistické předpovědi se ale v gastronomii podle Zdeňka Pohlreicha opakují už padesát let. „Vždycky na konci roku se říká, že příští rok bude hůř. Vždycky se to nějak přežilo,“ vzpomíná televizní kuchařská legenda. Restauratéři se podle něj se zvyšováním cen vypořádají hlavně změnou v přístupu k surovinám a jejich zpracování. Dostupnost stravování v lepších restauracích se podle něj zároveň oproti dřívějšku podstatně zlepšila.

Pokličku na hrnec a vypnout plyn, radí nobelista s vařením pasty. Sklidil kritiku kuchařů

Italský nositel Nobelovy ceny za fyziku Giorgio Parisi představil zlepšovák na úsporu peněz při vaření. Jenže tvrdě narazil. Pokud lidé budou postupovat podle zveřejněného návodu, italská pasta nikdy nebude al dente, ale připomene spíše gumové medvídky, zdrtili Parisiho nápad italští kuchaři. „Konzistence výrobku se tím pokazí,“ oponují takzvanému pasivnímu vaření těstovin.

Orientujete se při péči o prádlo v mezinárodních symbolech uvedených na štítku?

Také si občas nevíte rady se symboly na štítcích oblečení? Nevadí, náš článek vám v tom udělá pořádek. Konečně pak už budete vědět, jak správně prát, žehlit, sušit a pečovat o své oděvy. Symboly praní a ošetřování textilu se mohou lišit, byť podléhají určitým pravidlům. Nejvíce se řídí mezinárodní normou EN ISO 3758, takže je zde velmi vysoká pravděpodobnost, že pokud se v ní budete orientovat, budete pak už vědět ohledně péče o textil skoro všechno.

Zahrajte si na veverku, vašemu mozku to prospěje

Protože máme právě po sklizni vlašských ořechů a je dobré je nejlépe do dvou měsíců spotřebovat, máme pro vás recept na velmi jednoduchý a rychlý ořechový koláč. Ozdobíte ho ještě polevou podle své chuti a vaše tělo si bude libovat. Dávkou oříšků totiž prospějete i mozku, vlasům, pokožce a vůbec celému tělu.

Jak vyčistit skvrny od jídla na košili? Jak správně pečovat o varnou konvici, aby nám co nejdéle vydržela? Jak upéct tu nejvoňavější pečeni a jaká bábovka se nejvíc osvědčila? V sekci Domácnost a vaření najdete vše, co potřebujete vědět, abyste byli králové a královny domácností. S informacemi od nás už vás doma nic nezaskočí!