Covid řádí na škole v Opavě. Do karantény muselo osm tříd i několik učitelů

Kapesné dostávají i děti na prvním stupni. Částka se může vyšplhat až na několik stovek.

Opavská Základní škola Edvarda Beneše zažívá krušný začátek školního roku. I když celorepublikově je počet dětí nakažených koronavirem minimální, v jednom z největší měst Moravskoslezského kraje se setkávají s jinou realitou. Podle informací CNN Prima NEWS je v karanténě už osm tříd, tedy asi 200 dětí.

„V současné době je v karanténě 8 tříd, 3 na prvním a 5 na druhém stupni. Celkem je to necelých 200 dětí a 7 učitelů (z toho 2 jsou pozitivní),“ sdělila CNN Prima NEWS ředitelka ZŠ Edvarda Beneše v Opavě Simona Horáková.

Výuka tak probíhá převážně distančně. „U výuky jazyků, učíme hybridně. Část studentů doma a část ve třídě,“ nastínila ředitelka.

Povinné trojí testování přitom v Opavě nic nenaznačilo. „Všechny naše školy podrobily děti testům. Pozitivních bylo minimum a PCR testy nákazu nepotvrdily. Žádnou třídu podle informací, které od škol máme, nebylo nutné po testech zavírat,“ řekla webu iDnes.cz vedoucí opavského odboru školství Andrea Štenclová.

Dětem začalo být špatně

Na ZŠ Edvarda Beneše zaznamenali po sérii antigenních testů jeden pozitivní. „Některým dětem ale pak začalo být špatně a rodiče s nimi šli na PCR test. Další pozitivní vzešli z trasování hygieny,“ popsala Horáková. Zdroj šíření nezná. „Spousta dětí byla v září na dovolené, možná to sehrálo roli,“ dodala.

I když se koronavirová infekce nejvýrazněji šíří v Karlovarském kraji, kde připadá na 100 tisíc obyvatel 47 nových případů za posledních sedm dnů, Moravskoslezský kraj se „vyšplhal“ už na třetí příčku. Za uplynulý týden tam testy odhalily 30 nových případů na 100 tisíc obyvatel. Naopak nejlepší situace je v Libereckém kraji. Jako jediný region má incidenční číslo těsně pod deseti.

Pět lidí potřebuje v Moravskoslezském kraji aktuálně kvůli covidu intenzivní péči, dva z nich bojují o život. Nejvíc pozitivně testovaných lidí je nyní na Ostravsku (181) a Frýdecko-Místecku (117). Nejméně na Bruntálsku (17) a Novojičínsku (45).

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pondělí řekl, že i když čísla nakažených a hospitalizovaných pomalu rostou, není důvod k panice. „Když se podíváme na vývoj epidemie, zásadní indikátory se drží na bezpečných hodnotách. Ve srovnání s minulým rokem, kdy byly stejné podmínky, třeba otevřené školy, je situace daleko lepší, je méně hospitalizovaných,“ vysvětlil.

Tagy: