Operace Golden Orb. Londýn zažije obří manévry, hrozba může přijít od teroristů i stalkerů

Golden Orb. Tak se jmenuje tajná operace, jež odkazuje na zlaté královské jablko a má během korunovace Karla III. zabránit teroristickým hrozbám či případným protestům. O přísných bezpečnostních opatřeních, která budou ceremonii provázet, informuje deník The Independent.

Na korunovaci, která se bude konat několik měsíců po pohřbu královny Alžběty II., jsou povolány tisíce policistů z celé Velké Británie. Budou mít za úkol bedlivě střežit účastníky korunovace, píše The Independent.

ČTĚTE TAKÉ: Korunovace Karla III. se zúčastní Pavel s manželkou. Do Londýna dorazí netradičně

Policejní týmy budou prohledávat trasu průvodu od Buckinghamského paláce k Westminsterskému opatství. Po potencionálních hrozbách budou pátrat v telefonních budkách, kanalizaci, popelnicích i dalších místech. Na střechách budou rozmístěni ostřelovači, v davu budou policisté v civilu, případnému najetí vozidla do diváků mají zabránit speciální chodníkové bariéry. Nad centrem Londýna bude zavedena bezletová zóna, píše britský web Daily Mail.

Vzhledem k tomu, že datum korunovace bylo oznámeno několik měsíců dopředu, měli případní teroristé více času na přípravu, než tomu bylo například u pohřbu královny, varuje policie. Bývalý šéf královniny ochranky Simon Morgan pro list The Independent uvedl, že ani pohřeb se neobešel bez komplikací a bylo nutné zakročit proti protestním skupinám.

„Chtěli způsobit chaos, ale to se jim nepovedlo. Nyní máme dobře zdokumentováno, že republikánské a ekologické skupiny se budou opět snažit prosazovat své zájmy,“ uvedl Morgan.

Karel III. slibuje, že jeho korunovace bude ve srovnání s tou královninou z roku 1953 méně okázalá a sníží se i počet hostů. Účastnit se jí budou členové královských rodin, vládní činitelé i světoví hodnostáři. Hrozba tak může přijít odkudkoli. Obavy vyvolávají džihádisté, neonacisté a další extremisté, teroristická organizace Nová IRA (Irská republikánská armáda), antimonarchistické hnutí Not My King i ekologické skupiny. Za nepředvídatelnou hrozbu jsou považováni ale i stalkeři, kteří často trpí psychickými problémy a jsou posedlí královskou rodinou.

Tagy: