Korunovace Karla III. se zúčastní Pavel s manželkou. Do Londýna dorazí netradičně

Květnové korunovace britského krále Karla III. se za Česko zúčastní prezident Petr Pavel s manželkou Evou. Do Londýna se netradičně vydá s malou delegací běžným leteckým spojem, prozradila hradní mluvčí Markéta Řeháková. Korunovace nového britského panovníka se bude konat 6. května ve Westminsterském opatství.

Karel III. se stal králem okamžikem úmrtí své matky, královny Alžběty II. Zemřela loni 8. září ve věku 96 let, po 70 letech na trůnu. Agentura AP ve středu uvedla, že pozvánky ke korunovaci budou zaslány více než 2 000 oficiálních hostům.

Během ceremonie budou Karel III. i jeho manželka Camilla pomazáni svěceným olejem, panovník poté obdrží královské jablko, žezlo i korunovační prsten. Před arcibiskupem z Canterbury složí přísahu, která byla sepsána v roce 1688. V ní se zavazuje, že bude vládnout v souladu se zákony schválenými parlamentem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Okouzlující Camilla uchvátila Německo svým outfitem. Choť Karla III. čeká brzy velká pocta

Po ceremonii ve Westminsterském opatství se král a jeho manželka vydají na slavnostní průvod do Buckinghamského paláce. Obě budovy jsou od sebe vzdálené jen zhruba kilometr, v roce 1953 ale trasa procesí měřila 7,2 kilometru, aby se na průvod mohl podívat co největší počet diváků, napsala agentura AFP.

Korunovace Alžběty II. byla prvním ceremoniálem tohoto druhu, který přenášela televize. V roce 1953 se na obřad dívalo zhruba 20 milionů britských diváků, uvedla stanice BBC. Očekává se, že na květnovou korunovaci se budou dívat stovky milionů lidí z celého světa.

Camilla poprvé královnou

Na zdobných pozvánkách ke korunovaci z recyklovaného materiálu je starobylý motiv zeleného mužíka, který symbolizuje panovníkovy snahy o ochranu životního prostředí a také jaro a znovuzrození. Obklopen je listovím z dubu, břečťanu a hlohu, což jsou rostliny typické pro Spojené království, vysvětluje Buckinghamský palác. Autorem designu je umělec zaměřený na heraldiku a kaligrafii Andrew Jamieson.

Žena britského krále je pak na pozvánkách Buckinghamského paláce poprvé titulována jako královna Camilla – dosud byla označována jako královna choť. Nyní byla poctěna rovnocenným titulem, jenž je dalším krokem v pozoruhodné přeměně z ženy, která byla dříve odsuzována jako rozvracečka rodiny kvůli své roli v rozpadu manželství tehdejšího prince Charlese s později tragicky zesnulou princeznou Dianou.

Camilla bude 6. května ve Westminsterském opatství korunována společně s manželem. Buckinghamský palác zveřejnil také několik dalších podrobností ke korunovaci. Devítiletý princ George, králův nejstarší vnuk, bude jedním ze čtyř pážat, která budou při korunovaci doprovázet krále. Camilla bude mít také čtyři pážata, jejichž úkolem je nést korunovační šaty.

Hledá se zvoník

V den korunovace britského krále se má rozeznít všech 38 000 kostelních zvonů ve Spojeném království. Některé ale možná zůstanou zticha kvůli nedostatku zvoníků, napsal list The Guardian. Od loňského podzimu se přihlásilo zhruba 1 700 lidí, kteří se chtějí připojit ke stávajícím 30 000 zvoníků. Mnoho z nich nyní horečně trénuje, aby byli připraveni na květnovou korunovaci.

ČTĚTE TAKÉ: Harry se objevil u soudu v Londýně. S bratrem a otcem se ale neuvidí, Karel III. prý nemá čas

Pokud se však mají rozeznít opravdu všechny kostelní zvony ve Spojeném království, je třeba ještě nabrat mnoho lidí a nyní už nezbývá dostatek času na to, aby byli vyškoleni během jednoho měsíce. Problém by mohli částečně vyřešit zvoníci, kteří budou přebíhat z jednoho kostela do druhého.

„Možná budeme potřebovat, aby někteří zvoníci navštívili několik kostelů během jednoho dne. Doufáme, že zvony rozezníme v co největším počtu farních kostelů, jak jen to bude v lidských silách,“ uvedla Vicki Chapmanová z Ústřední rady církevních zvoníků (CCCBR). Naučit nového rekruta zvonit sólo trvá až 20 hodin a „mnohem déle“ trvá pochytit zvonění ve skupině, řekla Chapmanová.

Zkušení zvoníci se však ze všech sil snaží, aby to nováčci zvládli ještě před korunovačním dnem 6. května. „Příští čtyři týdny budou hodně intenzivní,“ uvedla Chapmanová. Zvonění je podle ní více o technice než o hrubé síle, ale vyžaduje fyzickou vytrvalost a duševní obratnost. Věkové rozpětí zvoníků je podle ní od od devíti do devadesáti let.

V den korunovace někteří zvoníci rozezní zvony na 45 minut ale i na více než tři hodiny, podle Champanové bude záležet na jejich schopnostech. I přes nedostatek se ale nyní soustředí spíše na vytrénování nováčků než na shánění dalších dobrovolníků.

Tagy: