Operace, kterou podstoupil Fico, patří mezi nejnáročnější. Experti popsali hlavní rizika

Premiéra Roberta Fica po střelbě převezli do nemocnice v Banské Bystrici.

Primář Škola o zraněních Roberta Fica

Vážně zraněný slovenský premiér Robert Fico (Směr-SD) se v souvislosti s atentátem podrobil ve středu dlouhé operaci, jež trvala pět hodin. Předseda vlády měl být postřelen do břicha i končetin. Jak náročná je operace tak závažných zranění, co představuje hlavní rizika a jak dlouhá by měla být následná rekonvalescence? S podrobnou analýzou přišel slovenský web SME.

Podle závažnosti střelné rány se rozlišuje několik druhů. Nejlehčí variantou je takzvané nastřelení, kdy rána ani nepoškodí první vrstvy těla a padá na zem. Druhým stupněm je ostřel, při němž dojde k zásahu povrchu těla, uvádí web SME.

K TÉMATU: Zabijte ho, křičeli lidé na Ficova atentátníka. Komentátoři mluví o emočním „papiňáku“

Třetí typ střelného zranění se určuje jako zástřel (popřípadě postřelení). V takovém případě sice dojde k průniku projektilu do těla, ale střela nemá dostatek energie k tomu, aby prošla zcela. Čtvrtým, nejrizikovějším druhem tohoto zranění je průstřel.

Velmi nebezpečným faktorem při takovém zranění je následný šok. Organismus totiž během něj může ztratit výraznější množství krve. Jeden z traumatologů z bratislavské nemocnice pro web popsal, co vše může ovlivnit šance na přežití postřeleného člověka.

Střelné poranění břicha je podle experta nebezpečné hlavně z toho důvodu, že v této části těla se nachází mnoho důležitých orgánů a velký počet velkých cév. „V nejhorším případě dojde k vykrvácení v řádu minut, v nejlepším není zranění závažné,“ popsal.

VIDEO: Pět výstřelů a zásah ochranky. Záběry ukazují detaily atentátu na premiéra Fica

Hlavním faktorem je podle traumatologa vzdálenost, z níž je na člověka vystřeleno. S větší vzdálenosti totiž střely ztrácí energii a snižuje se jejich bezprostřední nebezpečí. Při nastřelení prý vznikají většinou modřiny. V případě zástřelu zůstává kulka v těle.

„Nejzávažnějším ohrožením je hemoragický šok. Pacient ztrácí příliš mnoho krve a je ohrožen na životě nedostatkem okysličení nebo selháváním orgánů,“ uvedl odborník. Další komplikací mohou být i šířící se infekce.

V břiše se navíc nachází střeva, jež nejsou sterilní a mají svou specifickou mikroflóru. Pokud se jejich obsah vylije při zranění do celého břicha, nastává veliký problém. To samé platí i pro žaludeční šťávy, slinivku, játra a žlučník.

Více zásahů rovněž znamená rozsáhlejší ztrátu krve. V případě, že stav pacienta umožňuje absolvovat zobrazovací metody, lékaři zjišťují trajektorii střely. Pokud tomu tak není, musí zraněný okamžitě zamířit na sál, kde je nutné jako první zastavit krvácení.

Počet odborníků v sále i doba operace

Na sále musí být v takto závažných případech minimálně osm lidí. Podle nejmenovaného experta jde o anesteziologického lékaře a sestru, traumatologa, chirurga, alespoň dvě instrumentářky, případně rentgenového laboranta a sanitáře.

Operace střelných poranění jsou náročné, zdůraznil pro web odborník. „Lékaři revidují střelný kanál, snaží se co nejdříve zastavit krvácení a ošetřit vše, co kulka poškodila,“ vysvětlil. Jestliže kulka zasáhne kost, dojde k tříštivé zlomenině, kterou je třeba vyřešit.

Rekonvalescence závisí na závažnosti celkového zranění. V případě měkkých tkání, například při postřelení ruky či stehna, zabere méně než dva týdny. Jestliže však dojde k průstřelu kosti, může se prvotní léčba protáhnout i přes 30 dní. „Ohledně zásahu břišní dutiny se však může doba výrazně protáhnout,“ doplnil traumatolog.

O možné rekonvalescenci v případě postřeleného Fica hovořil ve vysílání CNN Prima NEWS i primář ARO a oddělení urgentního příjmu Fakultní nemocnice Bulovka Josef Škola. „Po závažných úrazech, které zahrnují závažná poranění dutiny břišní, případně hrudní, se počítá s rekonvalescencí v řádu mnoha týdnů, možná i měsíců,“ uvedl lékař a dodal, že tato doba závisí na každém případu zvlášť.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ficova ochranka pochybila v přípravě, míní expert. Upozornil na detaily ze záběrů střelby

Tagy: