Operace měla zlepšit stav vážně nemocné Elenky, nastal pravý opak. Rodina žádá o pomoc

Desetiletá Elenka bojuje s vážnými zdravotními problémy – od narození má vývod tlustého a tenkého střeva. Nedávné operace jí měly pomoci, stal se však pravý opak. Poslední tři měsíce nesmí jíst ani pít a je připoutaná 20 hodin denně k dvěma infúzním pumpám. Maminka Tereza kvůli dívčiným zdravotním komplikacím přestala pracovat a v nouzi se obrací na veřejnost s prosbou o finanční pomoc.

Už od dětství se Elenka musí prát se svým zdravím. Narodila se totiž jako nedonošené miminko. Po komplikacích jí byla v prvních měsících života provedena stomie a následně odstraněna část tlustého střeva. Za osm let následovala další operace. Místo zlepšení se však dívčin stav zhoršil. „Tlusté střevo začalo z neznámých příčin odumírat. Elenka rok bojovala s velkým zánětem. Bolelo ji každé sednutí a časem se vše jen zhoršovalo,“ uvádí crowdfundingová kampaň Donio.

Loni v říjnu ji čekal další zákrok. Zpočátku se zdálo, že byl úspěšný, jenže po osmém dni začala Elenka zvracet a stomie neodváděla stolici. Na řadu přišla další operace, při níž se lékaři pokusili natáhnou tenké střevo na hadici. A to z důvodu, aby se zabránilo srůstům, zalamování a zajistila se průchodnost. To se ale nepovedlo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMATUnikátní operace miminka, které nemělo nikdy vidět. Lékařka popsala náročnou záchranu zraku

„Následky jsou velmi vážné. Elenka není schopna přijímat žádnou stravu ani tekutiny – nepije, nejí. Její střeva nejsou schopná absorbovat ani její vlastní sliny a žaludeční šťávy. Pro výživu má zaveden dlouhodobou kanylu k srdci a také vývod z žaludku, který jí zabraňuje ve zvracení a odvádí z něj obsah ze střev,“ uvádí maminka Elenky Tereza.

Rodina se proto nyní obrací na veřejnost s žádostí o finanční pomoc. Kromě Elenky se maminka Tereza musí starat i o Kristýnu (18 let), Viktorku (8 let), která má také vývod tlustého střeva, a Vendulku (2 roky).

Sbírka by měla přispět na asistenta pro Elenku, díky kterému by se mohla vrátit zpět do školy. „Ráda bych také co nejvíce upravila byt pro Elenčin lepší život. Pokud by se vybrala větší částka, chtěla bych vyměnit bydlení za větší a rovnou ho upravit pro její lepší život. V současné době bydlíme totiž v menším panelákovém bytě, kde je jedna místnost vyhrazena jen pro zdravotní potřeby Elenky,“ dodala Tereza s poděkováním za jakýkoliv příspěvek nebo sdílení sbírky.

Pokud i vy chcete její rodině pomoci, můžete tak učinit zde.

Tagy: