Opilí poslanci si tu klidně hajlovali, popsali komentátoři. Jak zabránit excesům ve Sněmovně?

Jednání ve Sněmovně k nižšímu růstu penzí trvalo pět dní.

360° (58)

Opilí zákonodárci hajlovali ve Federálním shromáždění, poslanec František Kondelík si do toho krájel tlačenku. Komentátor Seznam Zpráv Jindřich Šídlo v pořadu 360° na CNN Prima NEWS připomněl peprné okamžiky z půdy zákonodárství, jež předcházela nynější dolní komoře Parlamentu. Excesům ve Sněmovně má předejít etický kodex poslance. Šídlo se s komentátory Martinem Schmarczem a Petrem Kolářem shodl, že dokument nebude mít na chování poslanců žádný dopad.

Podle Schmarcze kodex pouze cituje zákony, které již existují. „Sněmovna není mateřská školka. Příchozí by měli mít již nějakou zkušenost, a pokud to tak není, měli by je poučit starší,“ pronesl komentátor s tím, že pro tyto účely je „podobných Marků Bendů (ODS) potřeba mnohem více“.

K TÉMATU: Babiš hřímal o Ukrajině: V EU by znamenala katastrofu. Vyzval k mírovému summitu v Praze

„Přeci jen se jedná o ústavní činitele, kteří jsou jedni z nejdůležitějších lidí v zemi, takže by nemělo být nutné jim sepisovat do kodexu, jak se mají chovat,“ upozornil Schmarcz v pořadu 360°.

Zároveň vzpomněl na začátky parlamentní demokracie v devadesátých letech, kdy „lidé uměli urazit druhého, aniž by použili sprostá slova“ či dokonce výhružky nebo křik.

V souvislosti s tím Šídlo zmínil některé dnes již nepředstavitelné scény. „Nikdy nezapomenu, jak tehdy ve Federálním shromáždění, které předcházelo dnešní Sněmovně, hajlovali opilí poslanci a Kondelík si během toho krájel tlačenku,“ připomněl divoké výstupy z minulosti.

Podotkl rovněž, že do zákonodárného orgánu se dostanou lidé, kteří reflektují obraz společenského nastavení. „Diskuze mezi dvěma názorovými proudy, které proti sobě stojí od devadesátých let, je teď hodně vyostřená. K žádnému zásadnímu zhoršení mravů ale nedošlo,“ shrnul Šídlo.

Podle Koláře je kodex pouze souhrn floskulí. „Poslanci a poslankyně zřejmě mají málo času. Nikdo přece nemusí mít tyto body vypsané na papíru. Podobnou věc zkoušel prosadit v roce 2005 Lubomír Zaorálek (SOCDEM), v roce 2012 Karolína Peake z tehdejších Věcí veřejných a v minulém volebním období s tím přišel Radek Vondráček (ANO). Je to věčná snaha,“ myslí si komentátor.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kroje, tanec i slivovice. Poslanci si ve Sněmovně připomněli starý zvyk

Tagy:
chování pořady CNN Prima NEWS Petr Kolář etika Federální shromáždění etický kodex Jindřich Šídlo 360° Martin Schmarcz hajlování Poslanecká sněmovna ČR František Kondelík