Opilý cyklista kličkoval po silnici první třídy. Před policisty spadl z kola

Opilý cyklista spadl před policisty z kola.

Podnapilý cyklista kličkoval na silnici první třídy

Cyklista kličující na silnici první třídy na jižní Moravě neušel pozornosti vyškovské policejní hlídky. To, že to skutečně s alkoholem poměrně přehnal, se ukázalo hned po zastavení. Po pár sekundách se totiž pětapadesátiletý muž i s bicyklem tvrdě sesunul na zem, vstát dokázal jen za pomoci policistů.

Několik kilometrů, z Vyškova až do Ivanovic, dokázal ve středu večer ujet namol opilý cyklista, navíc na zcela neosvětleném kole. „Hříšník se bezostyšně přiznal, že si jen chvilku předtím dal na posilněnou dvě piva a nějakou vodku. Strážcům zákona přístroj ukázal poměrně vysokou hodnotu přes dvě promile alkoholu v dechu. Za pošetilost mu ve správním řízení hrozí velká pokuta. Může mu totiž být uložena sankce až do výše 20 tisíc korun,“ řekl jihomoravský policejní mluvčí Petr Vala.

V této souvislosti připomněl, že stejně jako šofér automobilu nesmí ani cyklista vyjet na silnice nejen bezprostředně po požití alkoholického nápoje, ale i ani ve chvíli, kdy by mohl být pod jeho vlivem.

„Přestože těmto hazardérům nehrozí odebrání řidičského průkazu, i tak velmi riskují. Podnapilý cyklista totiž není nebezpečný jen pro sebe, ale především pro ostatní účastníky silničního provozu. V určitých případech totiž ztrácí životně důležitou rovnováhu,“ upozornil Vala.

Od začátku roku se jihomoravští policisté zabývali celkem 210 případy opilých cyklistů, což je oproti loňskému roku téměř dvanáctiprocentní nárůst. „Proto i nadále bude odhalování těchto hříšníků pro policisty patřit mezi hlavní priority v oblasti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu,“ dodal Vala.

Tagy: