Drama na Českolipsku: Opilý řidič vláčel za autem muže, který se ho snažil zastavit

Ivan Schovanec

Svědci chytili chodce za volantem

Zvláštní honičku s opilým řidičem řeší policisté na Českolipsku. Opilce za volantem totiž nedostihla hlídka, ale jiný řidič, kterého muž při své zběsilé jízdě zranil.

Ivan Schovanec z Mnichova Hradiště potkal na silnici kličkující vozidlo, když se v pondělí večer vracel s manželkou autem z Mimoně. „Řidič se po projetí kruhového objezdu neudržel na silnici a narazil do lampy,“ popsal nehodu Schovanec, který se rozhodl řidiči pomoci.

Starší muž v autě byl podle svědka zmatený a zjevně opilý. „V ruce měl pořád lahev piva. Zavolal jsem tedy na manželku, ať mi podá mobil, abych zavolal policii. Jak to slyšel, zabouchnul dveře a rozjel se. Málem nás přejel,“ vypráví Schovanec.

Opilec zvládl ujet sotva pár metrů a opět zastavil, tentokrát přímo uprostřed silnice. Manželé tak řidiče dohnali. „Otevřel jsem dveře jeho auta a pokusil jsem se mu vytáhnout klíčky ze zapalování. On se v tu chvíli znovu rozjel a kus mě doslova vláčel za vozidlem,“ popsal svědek pokračování zběsilé jízdy. Ani to však Schovance neodradilo od snahy opilce zastavit.

Honička skončila až u nedalekého vjezdu na lesní cestu. Řidič vystoupil z vozu a nechal otevřené dveře, čehož pronásledovatel využil a tentokrát se úspěšně klíčků zmocnil. „Řekl jsem mu, že už nikam nepojede, že počkáme na policii. On mlčel a během čekání vypil ještě asi půl lahve vodky,“ vzpomíná Schovanec.

Policisté po příjezdu požádali řidiče o podstoupení dechové zkoušky. „První měření ukázalo 3,13 promile, druhé kontrolní 2,61. Kvůli velkému rozdílu jsme udělali ještě třetí, to ukázalo 2,29. Muže jsme tak odvezli do nemocnice na krevní testy, z kterých lze vypočítat, kdy přesně se alkoholu napil,“ vysvětlil policista Šimon Hotový.

Opilci bude odebrán řidičský průkaz a hrozí mu až rok vězení. Schovanec se naopak možná dočká odměny. „Krajské ředitelství policie velmi oceňuje jeho odvahu při zastavení řidiče, který mohl svou nebezpečnou jízdou ohrožovat další účastníky silničního provozu. Proto ho navrhneme na ocenění Gentleman silnic,“ tvrdí policejní mluvčí Ivana Baláková.

Tagy: