Opozice: Čekat na nového ministra do úterý je nezodpovědné. Vláda musí jednat

Poslankyně za Piráty Olga Richterová

Čekat na nového ministra zdravotnictví, kterého prezidentovi Miloši Zemanovi představí premiér Andrej Babiš (ANO) až v úterý, je v době nouzového stavu nezodpovědné. Ve speciálním vysílání 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS se na tom shodli opoziční politici Jan Farský (STAN) a Olga Richetrová (Piráti). Reagovali na fakt, že ministr zdravotnictví Roman Prymula (ANO) porušil vládní nařízení proti šíření koronaviru. Sám ale Babišovu výzvu k rezignaci nepřijal.

„Já si hlavně nedokážu vysvětlit, že v nouzovém stavu musíme čekat do úterý, než se s novým ministrem prezident setká. Tady se hraje o čas, republika je v krizi,“ uvedl Farský. Stejně se k situaci staví i Richterová: „Spekuluje se o dobrých vztazích mezi Prymulou a Zemanem. Vypadá to, jako kdyby chtěl Hrad získat čas. Za zodpovědné bych považovala rychlé jednání.“

Onderka: Odklad není problém, Prymula nezemřel

Člen vlády a statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka s dalšími hosty pořadu nesouhlasí. „Já bych ve skoro týdenním odkladu neviděl problém. Prymula nám nezemřel a bude vykonávat post do poslední minuty. Já mu budu pomáhat, seč budu moci,“ říká Onderka.

Prymula se hájí tím, že žádné opatření neporušil, protože seděl v soukromém prostoru a ne ve stravovacím zařízení, které má být zavřené. S tím ale nesouhlasí vyšehradská kapitula, která celý prostor pronajímá právě jako restauraci. „Reakce pana Prymuly mě nepříjemně překvapila. Z reakce bohužel vyplývá, že si je vědom, že došlo k porušení pravidel. Poté nechápu to vykrucování během dne,“ opřela se do ministra Richterová.

Stejně to vidí i Onderka, kterému chybí u Prymuly sebereflexe. „Každý politik musí počítat s dávkou moci a odpovědnosti. Mě to překvapilo,“ dodal Onderka. A co by mělo být dál? Hlasování o vládní nedůvěře prý není na pořadu dne. „Kdybychom shodili vládu v této krizové době, kdy vůbec nezvládáme schodky rozpočtu, tak předáme celu moc Miloši Zemanovi, a to nechceme,“ vysvětlil svůj postoj Farský.

Na celou situaci už dříve zareagovali další politici. „Já to považuji opravdu jak od pana Faltýnka, tak od pana Prymuly za plivnutí do tváře všem zdravotníkům, kteří bojují v první linii, ale i všem živnostníkům a podnikatelům,“ uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Negativně se k celé situaci a zejména Prymulovi vyjádřil i bývalý prezident Václav Klaus: „Strašil nás, ale z jeho chování je vidět, že svým slovům sám nevěřil. Zdiskreditoval nejen sebe, ale i všechna opatření, která prosadil.“

Tagy: