Opozice kritizuje načasování Fialova projevu. Je v rozporu se zákonem, říká Vondráček

Předseda vlády Petr Fiala

V neděli ve 20:05 přednese premiér Petr Fiala (ODS) mimořádný projev k národu, který můžete sledovat i na CNN Prima NEWS. Zástupcům opozičních hnutí ANO a SPD se však jeho načasování vůbec nelíbí, plánované vystoupení označili za zneužití funkce předsedy vlády před obecními a senátními volbami, které budou zkraje příštího víkendu.

Bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) považuje Fialovu plánovanou řeč za „hrubé zneužití funkce premiéra“. Podle Vondráčka pro mimořádné vystoupení předsedy vlády není důvod. „Neděje se nic mimořádného kromě toho, že to vláda mimořádně nezvládá,“ řekl.

Projev premiéra je podle něj „v rozporu se zákonem, v rozporu s férovou kampaní a v rozporu s principem rovného přístupu k veřejnoprávním médiím“. Fialu proto při své rozmluvě třikrát vyzval, aby projev přednesl až po volbách.

Podobně poslanec SPD Jan Hrnčíř uvedl, že ministerský předseda „zneužil svou funkci pro politickou propagaci.“ Žádal, aby premiér stejný prostor vyjednal i pro opozici, což požadoval i Vondráček. Exministr životního prostředí Richard Brabec dodal, že projev je „nepovolená podpora a berlička, kterou koalice použije“.

Na Twitteru pak Fialu kritizoval europoslanec za ANO Ondřej Knotek. „Jestli to není o rezignaci vlády, tak mi to přijde pět dní před volbami nešťastné. Nebo dostane stejný prostor i opozice?“ táže se na sociálních sítích.

Výborný: Projev je namístě

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný ve vysílání pořadu 360° na CNN Prima NEWS prohlásil, že projev, byť několik dní před volbami, je jednoznačně namístě. „Je to naprosto v pořádku a vůbec bych nepodezíral pana premiéra z toho, že je to předvolební řeč, nebo něco jiného,“ popsal lidovecký zákonodárce.

S jeho slovy však nesouhlasil jeho protějšek z SPD Radim Fiala. „Není to v pořádku, protože jsem přesvědčen, že to, co chce pan premiér říct v neděli, už národu sdělil,“ zmínil Fiala. I on se obává, zneužití směrem k volbám. „Měla by to být férová soutěž mezi koalicí a opozicí. Měli bychom mít stejnou možnost oslovit lidi,“ doplnil šéf poslanců SPD.

Výborný uvedl, že pokud by premiér s projevem počkal třeba až na říjen, tak by si opozice našla jinou kritiku. „Kdybychom to neudělali, tak budeme kritizovaní, že jsme to mohli udělat už před třemi týdny,“ řekl předseda poslanců KDU-ČSL. Radim Fiala ve vysílání CNN Prima NEWS reagoval slovy, že by to naopak klidně dva až tři týdny počkat mohlo.

Premiérský projev před volbami měl i Babiš

Mimořádný projev krátce před volbami měl i lídr ANO a bývalý premiér Andrej Babiš. Ten k národu promluvil 21. září roku 2020 k vývoji pandemie koronaviru, přičemž v nadcházejícím týdnu se konaly krajské a senátní volby.

Babiše za projev rovněž kritizovali tehdejší představitelé opozice, kteří dnes jsou členy vlády. „V hlavním čase těsně před volbami premiér neřekl nic nového ani zásadního, bylo to shrnutí toho, co říká v posledních dnech,“ komentoval tehdy Babišův projev předseda lidovců a dnes ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Nynější předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová k Babišově projevu uvedla, že šlo jen o „dlouhý volební spot“.

Fiala měl projev i při začátku předsednictví v Evropě

Fialův projev odvysílá Česká televize, Nova, Prima a Český rozhlas. Vzhledem k plánované účasti premiéra na ceremoniích spojených s pohřbem britské panovnice Alžběty II. bude předtočený. Premiér k lidem promluví pět dní před komunálními a senátními volbami.

Naposled takto Fiala vystoupil 22. června, těsně před převzetím českého předsednictví Evropské unii. Mimo jiné uvedl, že vláda chce mít v blízké budoucnosti pod kontrolou celou síť tuzemských klíčových elektráren, tedy vlastní výrobu elektřiny, a že dosáhnout energetické suverenity chce do pěti let. Slíbil, že vláda domácnostem a firmám pomůže se zvládnutím drahých energií.

Mimořádný projev premiéra si můžete poslechnout jako podcast:

Tagy:
energie Andrej Babiš Petr Fiala volby energetika Radek Vondráček ANO 2011 předseda vlády vláda komunální volby Svoboda a přímá demokracie komunální volby 2022 Poslanecká sněmovna ČR Volby do Senátu Parlamentu České republiky