Opravdový přítel Ruska, napsal Lavrov o Raísím. Truchlí Hamás, Hizballáh i Húsíové

Íránský prezident Ebrahím Raísí

Havaroval vrtulník s iránským prezidentem

Smutek nad smrtí íránského prezidenta Ebráhíma Raísího vyjádřilo v pondělí ráno islamistické radikální hnutí Hamás, proti kterému Izrael vede od loňského října válku v Pásmu Gazy. Hamás v kondolenci zdůraznil, že íránský prezident podporoval palestinský odpor. Soustrast vyjádřilo také Íránem podporované libanonské šíitské hnutí Hizballáh či jemenští šíitští povstalci Húsíové. Podle prezidenta a ministra zahraničí Sergeje Lavrova byli Raísí a šéf diplomacie Hosejn Amírabdolláhján opravdovými a spolehlivými přáteli Ruska.

Ultrakonzervativní prezident Raísí, který byl dlouho považován za potenciálního nástupce nejvyššího duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího, a ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján zahynuli v neděli při havárii vrtulníku v hornatém terénu nedaleko ázerbájdžánských hranic.

ČTĚTE TAKÉ: Íránský prezident Raísí a další politici zemřeli při havárii vrtulníku. Záchranáři našli trosky

Hamás v kondolenci vyjádřil „nejhlubší soustrast a solidaritu“ Chameneímu, íránské vládě a lidu v souvislosti s „touto obrovskou ztrátou“. Ocenil zesnulé íránské představitele za podporu palestinské věci a odporu proti Izraeli a vyjádřil přesvědčení, že „hluboce zakořeněné íránské instituce“ umožní Íránu překonat následky této velké ztráty.“

„Tito vůdci podporovali legitimní boj našeho lidu proti sionistické entitě, poskytovali cennou podporu palestinskému odporu a neúnavně se snažili o solidaritu a podporu našeho lidu v nezlomném Pásmu Gazy," uvedl v prohlášení. Vedoucí představitelé Hamásu již dříve opakovaně poděkovali Íránu za jeho vojenskou a finanční podporu skupiny v boji proti Izraeli.

Lídr nejvyššího revolučního výboru jemenských povstalců Muhammad Alí Húsí na síti X vyjádřil „nejhlubší soustrast íránskému lidu, íránskému vedení a rodinám prezidenta Raísího a jeho delegace. Prosíme boha, aby jejich rodinám dopřál trpělivost, a útěchu,“ dodal.

Libanonský Hizballáh v kondolenci označil Raísího za „ochránce hnutí odporu“, což je neformální Íránem vedená koalice různých skupin, které odporují izraelskému a americkému vlivu na Blízkém východě.

„Jejich role při posilování oboustranně přínosné rusko-íránské spolupráce je nedocenitelná,“ uvedl Lavrov podle agentury TASS. Vyjádřil upřímnou soustrast rodinám a přátelům i „celému spřátelenému íránskému národu“.

Tagy:
smrt Izrael Írán Pásmo Gazy Hamás Hizballáh Sajjid Alí Chameneí Střední východ