Íránský prezident Raísí a další politici zemřeli při havárii vrtulníku. Záchranáři našli trosky

Záchranáři pracovali celou noc, aby se dostali k vraku vrtulníku, který vezl íránského prezidenta Ebrahíma Raísího.

Íránský prezident E-bra-hím Raí-sí zahynul

Íránský prezident Ebrahím Raísí a ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján zemřeli při nedělní nehodě vrtulníku. Informaci dalších médií potvrdila v pondělí ráno také íránská státní televize. Vrak stroje, který havaroval na severozápadě Íránu, nalezly záchranné týmy brzy ráno. Nejmenovaný íránský představitel agentuře Reuters řekl, že stroj, který havaroval v neděli, zcela shořel a zemřeli všichni lidé na palubě. Podle analytika americké CNN mohla být příčinou technická závada.

Třiašedesátiletý Raísí, zastánce tvrdé linie, který byl dlouho považován za potenciálního nástupce nejvyššího vůdce ajatolláha Alího Chameneího, zahynul při havárii vrtulníku v hornatém terénu nedaleko ázerbájdžánských hranic. Záběry státní televize naznačovaly, že stroj narazil do horského vrcholu, ačkoli oficiální informace o příčině nehody nebyly k dispozici.

ČTĚTE TAKÉ: Pohřebiště ruských tanků. Ukrajinští lovci pancířů ukázali záběry, jak drtí obrněnce

Záchranné týmy bojovaly celou noc s nepřízní počasí a obtížným terénem, aby se dnes v časných ranních hodinách dostaly k troskám. Následně oznámily, že na místě nejsou patrné známky života. O úmrtí Raísího a Amírabdolláhjána zprvu informovala místní média, později to potvrdila také íránská státní televize.

Záchranáři ráno vyzvedli ostatky Raísího a dalších osmi cestujících, uvedl šéf íránského Červeného půlměsíce Pír Hosejn Kolívand, a oznámil ukončení pátracích operací. Dodal, že těla jsou převážena do města Tabríz, které je správním střediskem íránské provincie Východní Ázerbájdžán. Podle televize Al-Džazíra stále není jasné, kde bude Raísí pohřben.

Prezident Raísí se v neděli letecky přesouval z oblasti na hranici Íránu s Ázerbájdžánem, kde se dopoledne zúčastnil slavnostního otevření přehrady s ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem, napsala agentura AP. Podle íránských státních médií vrtulník havaroval v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu, odkud byl hlášen silný déšť, mlha a vítr. Podle íránského státního tisku bylo na jeho palubě celkem devět lidí, včetně 60letého Amírabdolláhjána, dalších představitelů, mimo jiné guvernéra Východního Ázerbájdžánu, a příslušníků ochranky.

Státní tisková agentura IRNA uvedla, že Raísí letěl ve vrtulníku Bell 212 americké výroby. Vojenský analytik americké stanice CNN Cedric Leighton uvedl, že se íránské hlavě státu mohl stát osudným stav vrtulníku. Íránci jej totiž získali před několika desítkami let. Od té doby ale neměli přístup k náhradním součástkám, údržba stroje se tím znatelně ztížila. Přesná příčina nehody nicméně ještě není zcela jasná.

Třiašedesátiletý Raísí byl zvolen prezidentem v roce 2021 a od svého nástupu do funkce nařídil zpřísnění mravnostních zákonů, dohlížel na krvavé potlačení protivládních protestů a tvrdě se prosazoval v jaderných rozhovorech se světovými mocnostmi.

Chameneí, který má v rukou konečnou moc s rozhodujícím vlivem na zahraniční politiku a íránský jaderný program, se již dříve snažil Íránce uklidnit a prohlásil, že nedojde k žádnému narušení státních záležitostí. Podle íránské ústavy by měl Raísího nahradit viceprezident, kterým je Mohammad Mochbar, načež by se za 50 dní konaly nové prezidentské volby. Vláda v Teheránu v pondělí podle agentury AFP uvedla, že Raísího smrt „nezpůsobí sebemenší narušení“ správy Íránu.

Havárie se odehrála v době, kdy Blízkým východem zmítá válka mezi Izraelem a Hamásem v Pásmu Gazy, během níž Raísí pod vedením Chameneího minulý měsíc zahájil bezprecedentní útok z vlastního území na Izrael pomocí dronů a raket. Za Raísího vlády Írán obohatil uran více než kdykoli předtím na úroveň vhodnou pro výrobu jaderných zbraní, což dále vystupňovalo napětí se Západem, neboť Teherán rovněž dodával bezpilotní letouny Rusku pro jeho válku na Ukrajině a ozbrojeným skupinám v celém blízkovýchodním regionu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Slovenský prezident Robert Fico je mimo ohrožení života, oznámila nemocnice. Jeho zotavení zabere dlouhou dobu.

Tagy:
nehoda dron prezident havárie televize Írán Ázerbájdžán Červený kříž Teherán Ilham Alijev Ebráhím Raísí Východní Ázerbájdžán Anadolu Ajansı