Orbán se umí přizpůsobit tomu, co chtějí lidé slyšet. Je spojencem Putina, říká expert

Viktor Orbán a Vladimir Putin v roce 2018

Nedělni maďarské parlamentní volby rozhodují o tom, jestli premiér Viktor Orbán zůstane u moci čtvrté funkční období v řadě. Výsledek je podle maďarského bohemisty Györgye Vargy nejistý. „Nálada je napjatá a zdá se, že síly jsou vyrovnané,“ řekl Varga ve vysílání CNN Prima NEWS. Upozornil také na to, že lze Orbána považovat za Putinova spojence a že opozice měla před volbami výrazně méně prostoru v maďarských médiích.

Orbánova koalice Fidesz a Křesťanskodemokratické lidové strany získala v posledních parlamentech volbách téměř 50 procent hlasů. Udělat odhad výsledku nynějších voleb je ale podle Györgye Vargy složité. „Průzkumy byly velmi nejisté. Nálada je napjatá a zdá se, že síly jsou vyrovnané,“ řekl Varga.

Maďarská opozice složená ze šesti stran se v prosinci 2020 spojila, aby měla větší šanci postavit se vládní koalici. Varga uvedl, že opozice měla v médiích výrazně méně prostoru k představení své kampaně. „Asi 80 procent veškerých médií je v rukou vlády. Možnosti byly radikálně nevyrovnané,“ podotkl Varga a dodal, že se domnívá, že výsledek voleb bude přesto těsný.

Předvolební témata maďarských voleb podle Vargy značně ovlivnila válka na Ukrajině. „Vše se změnilo, na dva až tři dny strana Fidesz velmi znejistěla. Pak ale našla nový narativ a stavěla vše tak, že opozice je pro válku a Fidesz je pro mír,“ sdělil Varga a dodal, že opozice argumentuje tím, že je v sázce důvěryhodnost Maďarska v Evropě a ve světě.

Podle maďarského bohemisty spočívá síla Viktora Orbána v tom, že působí na velké davy lidí a má politické vzdělání. „Umí se přizpůsobit tomu, co lidé chtějí slyšet, a velmi dobře to formuluje,“ popsal Varga a dodal, že nyní Orbán mluví o míru, protože průměrný volič nezná podstatu konfliktu na Ukrajině. „Troufnu si říct, že Orbán je spojencem Vladimira Putina v rámci Evropské unie,“ řekl Varga s tím, že Orbán svůj režim v Maďarsku vytvořil podle Putinova vzoru.

Tagy:
Vladimir Putin Evropa Ukrajina Viktor Orbán Maďarsko Evropská unie volby Fidesz - Maďarská občanská unie ruská invaze na Ukrajinu Křesťanskodemokratická lidová strana