Paroubek: Orbán má ve volbách dobře našlápnuto. Stavět se do pozice mírotvůrce mu svědčí

Bývalý premiér ČR Jiří Paroubek současnou vládu Petra Fialy kritizuje.

360° (401)

Již v neděli si bude Maďarsko volit novou vládu. Mnozí analytici a experti se domnívají, že by postoj současného premiéra Viktora Orbána k válce na Ukrajině mohl předsedovi vlády ublížit. Bývalý premiér Jiří Paroubek si však myslí opak. „Před třemi týdny to pro něj vypadalo hůře než nyní. Staví se do pozice mírotvůrce, která mu svědčí. Má dobře našlápnuto,“ zhodnotil v pořadu 360°. Europoslanec Alexandr Vondra (ODS) však Orbánův přístup „mrtvého brouka“ kritizoval.

Orbánův přístup k válce na Ukrajině Vondru překvapil. „Do jaké míry se na výsledku voleb promítne to, že Orbán k situaci na východě zaujal pozici mrtvého brouka, je otázkou. Sám jsem zvědav, jak to dopadne. Překvapilo mě to a osobně i zklamalo,“ podotkl europoslanec. Doplnil, že maďarská opoziční koalice je slepencem, který pojí pouze heslo „antiorbán“.

„Výsledky Orbánova vládnutí nejsou špatné a myslím, že by voliči většinou dali přednost stabilitě a jejímu pokračování než zásadní změně,“ dodal Vondra.

Naopak Paroubek se domnívá, že takzvaný postoj „mrtvého brouka“ by Orbánovi mohl prospět. „Většina analytiků uvádí, že pozice mírotvůrce, který nechce Maďarsko zatáhnout do konfliktu, Orbána posiluje,“ sdělil bývalý premiér.

Uvedl, že naopak před třemi týdny situace pro současného premiéra vypadala hůře. „Pozice, kterou zaujal, mu svědčí, je taktická. Uvádí před volbami věci, se kterými by argumentoval každý chytrý politik – že se mu podařilo s Ruskem dohodnout dlouhodobé ceny plynu, které jsou nižší, než platíme my. To Maďaři nyní kvitují, ekonomika je rozhodujícím momentem,“ poukázal Paroubek.

Na venkově má podle něj premiér silnou podporu. „Má dobře našlápnuto,“ míní a poznamenal, že Orbán je konzervativní politik, který cílí na sociální akcenty. „To je důvod, proč je jeho podpora tak dlouhodobě stabilní. Nezařazoval bych ho do škatulky. Je to politik ze země střední a východní Evropy, který se věnuje rozvoji národních zájmů,“ dodal.

Vondra následně přiblížil, jaká je Orbánova role v Evropě. „Je to konzervativní politik. Připadá mi, že kritika ze strany Bruselu a institucí je přehřátá a měří se dvojím metrem. To, co běžně Francii nebo Německu prochází, tak je u Maďarska nebo Polska terčem kritiky. Očekávám, že pokud Orbán volby vyhraje, tak bude kritika pokračovat. V tomto ohledu myslím, že EU měří příliš okatě dvojím metrem, jen proto, že ve Varšavě a Budapešti vládnou konzervativci,“ uzavřel někdejší místopředseda vlády pro evropské záležitosti.

Tagy: