Povzbuzoval vězně, ať to tu zapálí. Soud poslal za katr recidivisty organizující vzpouru

Nepodmíněné tresty si od Okresního soudu v Mostě odnesli dva recidivisté, kteří podle rozsudku v říjnu 2020 rozpoutali vzpouru ve věznici v Bělušicích. Důvodem rebelie měla být podle informací CNN Prima NEWS obava z nákazy koronavirem a strach o blízké.

Hlavním organizátorem měl být podle rozsudku bývalý vězeň Tomáš O. z Mostu, sedmnáctkrát trestaný recidivista, kterému soud za zločin vzpoury vězňů uložil 4,5 roku vězení natvrdo. Vězeňské službě navíc musí uhradit téměř 430 tisíc korun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Útěk z vězení skončil. Policie dopadla nebezpečného vraha, úspěšně unikal dva týdny

„Vystupoval jako autorita a měl vedoucí postavení. Odmítl odejít, převzít stravu do vězeňské jídelny a nabádal k tomu další vězně. Povzbuzoval ostatní k neposlušnosti a říkal, ať to tu zapálí,“ uvedl soudce Jan Hartman pro CNN Prima NEWS.

Obžalovaný celou dobu svou vinu odmítal a označoval se za toho, kdo vzpouru naopak klidnil. Hlavního líčení se v pátek zúčastnil jen na několik minut, vadili mu prý přítomní novináři a nebylo mu dobře.

Soud během dva roky trvajícího hlavního líčení vyslechl 30 svědků. „29 svědků potvrdilo, že pan Tomáš O. situaci uklidňoval. Pouze dva z nich byli vězni, další byli zaměstnanci věznice,“ sdělil obhájce obžalovaného Tomáše O. Podle soudu ale naopak stěžejní důkazy jeho vinu jasně prokázaly.

Druhým odsouzeným je třináctkrát trestaný recidivista Josef L. z Kladna, který se měl chovat agresivně a vulgárně řval na dozorce. Toho soud poslal do vězení na dva roky nepodmíněně. Vězeňské službě musí zaplatit mnohem více, a to přes 800 tisíc korun. Během vzpoury telefonoval své partnerce, aby zavolala štáb TV Prima do vězení.

„Nekorigoval svůj vztek, strhl další odsouzené a dozorci tak museli ustoupit za katr, kde se uzamkli,“ uvedl v závěrečné řeči státní zástupce Václav Richter.

Rozsudek není pravomocný, hlavní líčení bylo konané v nepřítomnosti obou obžalovaných. Ti se tak budou moci k trestům vyjádřit po doručení písemného vyhotovení rozsudku.

Sledujte nový podcast HLASY ZLOČINU: Seděl nenápadně v letadle. Cestující netušili, že Američan Dahlgren zavraždil čtyři lidi v Brně

Tagy:
vězení vzpoura věznice vězni hlavní líčení recidivista Most Bělušice Vězeňská služba České republiky Jan Hartman Václav Richter