Svátek ve stínu války na Ukrajině. Liverpool ve finále Ligového poháru udolal Chelsea

Fotbalisté Liverpoolu vyhráli anglický Ligový pohár. Ve strhujícím finále porazili Chelsea 11:10 na penalty, v normální hrací době ani v prodloužení vítězný gól nepadl. Svěřenci trenéra Jürgena Kloppa se díky devátému triumfu stali nejúspěšnějším týmem soutěže. Rozhodující pokutový kop ve Wembley proměnil brankář Liverpoolu Caoimhin Kelleher, jeho střídající protějšek Kepa Arrizabalaga naopak při svém pokusu minul.

Zápas se hrál ve stínu pokračujícího konfliktu na Ukrajině. Napadenou zemi podpořili hráči i fanoušci, kteří transparenty vyzývali k ukončení války.

Chelsea mohl v úvodu poslat do vedení Pulisic, ale tváří v tvář ztroskotal na Kelleherovi. Na druhé straně se vytáhl i Mendy. Gólman Chelsea vyrazil Keitovu střelu a famózně zlikvidoval i Maného dorážku.

Rozhodla 11. série penalt

Také po změně stran dominovali brankáři. Kelleherovi jednou pomohla tyčka po Mountově střele, gól liverpoolského Matipa byl odvolán kvůli ofsajdu a neplatil ani zásah Havertze na druhé straně. V prodloužení na straně Chelsea vinou postavení mimo hru nebyly uznány ani branka náhradníka Lukakua a další Havertzova trefa.

Kouč londýnského týmu Tuchel na penalty vystřídal Mendyho za Arrizabalagu, ale tento tah mu na rozdíl od loňského Superpoháru UEFA nevyšel. Španělský gólman nechytil ani jeden pokus hráčů Liverpoolu a v jedenácté sérii sám vypálil nad břevno.

Tagy: