Do války jde další osobnost. Budu bránit rodinu proti Rusům, vzkázal mistr světa

Budu bránit svoji vlast proti Rusům, vzkázala svým fanouškům ukrajinská biatlonová hvězda Dmytro Pidručnyj. Zároveň příznivce požádal o pomoc Ukrajině. Mistr světa je tak vedle například bratrů Kličkových další sportovní osobností, která se hodlá aktivně zapojit do obrany proti ruské agresi.

„Já a můj tým zůstáváme na Ukrajině, abychom bránili naše domy a rodiny proti ruským ozbrojeným silám, které 24. února podnikly invazi na Ukrajinu,“ napsal na svém Instagramu Pidručnyj, který ještě před několika týdny bojoval o medaile na olympiádě v Pekingu. Teď ho čeká zcela jiný boj, ve kterém se mu ale může hodit dobrá muška z biatlonu.

Podle ukrajinských médií Pidručnyj už narukoval do ukrajinské národní gardy, kde slouží spolu se svým jmenovcem Mazurčukem –⁠ reprezentantem v severské kombinaci. Pidručnyj zároveň své fanoušky vyzval k pomoci. Zmínil možnost finančního příspěvku ukrajinské armádě nebo prosté ověřování informací o ruské invazi z více zdrojů. „Také můžete jít do ulic svých měst a žádat svou vládu a NATO, aby nám pomohly,“ napsal.

Zlato ze stíhacího závodu

„Neříkejte mi, že sport s politikou nesouvisí. Souvisí! Vojáci a civilisté z mojí vlasti umírají, zatímco tohle čtete. Žádám vás, abyste nebyli lhostejní, prosím,“ dodal v emotivním příspěvku.

Třicetiletý rodák z ukrajinského Ternopilu je nejlépe postaveným závodníkem v průběžném hodnocení seriálu. Před začátkem války mu patřilo 34. místo. Největším úspěchem Pidručného, který Ukrajinu reprezentoval už na třech olympijských hrách, je zlato ze stíhacího závodu na mistrovství světa v Östersundu před třemi lety, kde nečekaně porazil i fenomenálního Nora Johannese Bø.

Tagy: