Ostrá hádka kvůli Liberty. Přestaňte lhát aspoň o Vánocích, vmetl Síkela Havlíčkovi

Karel Havlíček a Jozef Síkela

Co bude s Liberty?

Ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN) vymetá společenské akce po světě a problémy řeší až pět minut po dvanácté. Na sociálních sítích to uvedl Síkelův předchůdce na zmíněném resortu – místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO). Opozičnímu politikovi se nelíbí, jak se vláda vypořádává s problémem hutní firmy Liberty Ostrava. „Jednou vyjde slovník, kde budou u slova lhář dvě fotky – Karel Havlíček a Karel Havlíček,“ reagoval ministr.

„Až pět minut po dvanácté řeší Jozef Síkela vážný problém v Liberty. My jsme do fungování firmy nezasahovali, ale byli jsme v průběžném kontaktu s majiteli. Ministerstvo průmyslu mělo také svého člověka v dozorčí radě, jednali jsme s odbory a když hrozil problém, včas jsme to řešili. Klíčová firma regionu tehdy fungovala a plnila své závazky,“ uvedl Havlíček na sociální síti X.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda brutálně lže, hůře jsme na tom ještě nebyli. Budeme ještě tvrdší opozice, říká Havlíček

Podle někdejšího ministra průmyslu jeho nástupce nespravuje svůj resort tak, jak by měl. „Kdyby se Jozef Síkela místo toho, aby vymetal společenské akce po světě, staral o domácí průmysl, nemusel by se nyní překvapeně dívat, že tato firma vyvedla na půjčkách sedm miliard, a hlavně by nemuselo být ohroženo šest tisíc pracovních míst,“ doplnil Havlíček.

Netrvalo dlouho a Síkela na ostrou kritiku zareagoval: „Jednou vyjde slovník, kde budou u slova lhář dvě fotky – Karel Havlíček a Karel Havlíček. Takže teď pravdu proti jeho lžím – byl to on, kdo v roce 2019 slavil se současnými majiteli převzetí Liberty a podepsal za ministerstvo průmyslu memorandum.“

Síkela rovněž uvedl, že to byl právě Havlíček, kdo podepsal kompenzace pro Liberty v hodnotě přes 200 milionů korun. „Byla to jejich vláda, která firmě za Havlíčkova přispění poskytla záruku za úvěr ve výši přes 1,6 miliardy korun. Ta dodnes není ani zdaleka splacená,“ pustil se ministr do svého předchůdce.

„A byl to Karel Havlíček, za jehož ministrování se z firmy zmíněné miliardy korun vyváděly. V březnu 2022 – tedy čtvrt roku po konci vlády ANO – totiž firma vykázala pohledávky do skupiny ve výši 6,5 miliardy a v březnu 2021 to bylo 5,8 miliardy. Takže já vás žádám, pane poslanče, přestaňte lhát aspoň o Vánocích,“ dodal Síkela.

Provoz v hutní firmě Liberty Ostrava se zastaví ve čtvrtek. Energie jí dosud dodávala společnost Tameh Czech. Většina zaměstnanců zůstane od pátku do 2. ledna příštího roku doma, budou dostávat celý plat. Tameh skončil v úpadku a také zastavuje provoz, protože mu došlo uhlí. V insolvenčním návrhu uvedl, že mu Liberty za služby už půl roku neplatí a dluží mu dvě miliardy korun.

Zda se ostravská huť znovu rozjede, závisí na jednáních vrcholných managementů společnosti Tameh a skupiny Liberty Steel.

Tagy:
energie Ostrava politika opozice STAN Karel Havlíček energetika ANO 2011 vláda Jozef Síkela hutě Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky Liberty Steel Ostrava TAMEH Czech