Hlásná trouba Ruska. Pekarová odsoudila Schillerovou za slova o válce, ostře se pohádaly

Markéta Pekarová Adamová a Alena Schillerová

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (1)

Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová čelí na sociálních sítích ostré kritice kvůli svému prohlášení, že se na rozdíl od náčelníka generálního štábu Karla Řehky nechce připravovat na válku. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) výrok opoziční političky přirovnala k Viktoru Orbánovi. „Je hlásnou troubou ruské propagandy,“ dodala. Schillerová si kritiku nenechala líbit.

„Nejsou to investice do tanků, které nás někam posunou. Potřebujeme investovat do dopravní infrastruktury. Určitě ne do připravenosti na válku, jak říká šéf generálního štábu (Karel) Řehka. Vždy se osypu, když vidím jeho vyjádření nebo headliny: ‚Připravme se na válku.‘ Nechceme se připravovat na válku. Chceme žít v míru,“ řekla Schillerová v rozhovoru s moderátorem Čestmírem Strakatým v podcastu Crunch.

Její vyjádření vyvolalo velké pozdvižení na sociálních sítích. Krátký úsek s výrokem o válce a míru zveřejnila na X stránka Dárek pro Putina. „Kdyby nastal konflikt s Ruskem, tak se asi tahle parta půjde vzdát na ruskou ambasádu a tím zajistí ten mír. Bože, chraň naši zemi před takovými politiky,“ uvedla iniciativa, která dlouhodobě vybírá peníze, za něž se poté nakupuje vojenský materiál pro ukrajinskou armádu.

Na Schillerovou zareagovalo také několik představitelů pětikoalice. Například předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová přirovnala opoziční političku k maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi.

„Nejedná se o výrok Viktora Orbána. Tenhle má na svědomí Alena Schillerová. Jako ministryně financí byla hrozbou naší ekonomiky. Jako opoziční poslankyně je hlásnou troubou ruské propagandy,“ nebrala si servítky šéfka TOP 09.

Schillerová si kritiku od Pekarové nenechala líbit. „Mám pocit, že politiky jako vy si Putin musel vysnít. Tak dobře a důkladně rozdělovat společnost své vlastní země, to nedokáže ani ta ruská propaganda. A pokud jde o armádu – ať se připravuje, na co uzná za vhodné a jak nejlépe umí, je to ostatně její úloha. Ale fakt není správné každý týden obcházet média a vyprávět, že jsme na prahu jaderné války. Spoustu lidí to děsí, to vás ale nikdy nezajímalo,“ vzkázala skrze sociální sítě.

Pekarová reagovala následovně: „Paní poslankyně, dál rozmazávat ostudný výrok, to už je opravdová absence sebereflexe. Vysnít si musel Kreml ministryni financí, která po invazi ruských vojsk na Krym handlovala s bolševiky a osekala armádě rozpočet. Jednala jste v rozporu se zájmy naší země tehdy a pokračujete v tom i nyní.“

Ostrou kritiku si Schillerová vysloužila také od europoslankyně Veroniky Vrecionové (ODS). „Proboha, co to je? Vážená paní Schillerová, to snad nemůžete myslet vážně. Putin zaútočil na zemi pár stovek kilometrů od našich hranic a vy strkáte hlavu do písku a děláte, že se nás to netýká? Vaše vyjádření zní jako z pochodů mírového hnutí v 80. letech,“ podivovala se členka ODS.

VIDEO: Hádka zástupců pětikoalice a opozice o korespondenční volbě

Senátorka Miroslava Němcová (ODS) uvedla, že ANO nikdy nezajímala bezpečnost a prosperita ČR. „Alena Schillerová to s nebývalou mírou cynismu potvrdila. V ANO bojují pouze za bezpečnost a prosperitu svého šéfa. Výrok o tom, že silnice jsou potřebnější než ochrana před válkou, je kolaborací s nepřítelem a zradou ústavního slibu,“ sdělila na X.

Ekonomka Danuše Nerudová označila Schillerovou za nezodpovědnou političku. „Mám pro vás, paní Schillerová, malé tajemství. Vaše investice do infrastruktury vám budou úplně na nic, až sem jako v roce 1968 vtrhne Rus. Co bez tanků uděláte? Necháte je projet po nových dálnicích? Akce ruské rozvědky na našem území vedla k úmrtí dvou našich občanů. Rusko nás zařadilo jako druhou zemi na seznam svých nepřátel. Putin napadl nevinného souseda a netají se tím, že má další choutky,“ upozornila lídryně hnutí STAN do evropských voleb.

Tagy: