Chybějící plenta? S korespondenční volbou nebude hlasování tajné, připustil člen pětikoalice

Volby

Koaliční zákonodárci předložili návrh o korespondenční volbě ze zahraničí

V případě zavedení korespondenční volby už nebude hlasování tajné. Redakci CNN Prima NEWS to sdělil europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Další oslovení zástupci pětikoalice naopak tvrdí, že hypotetické zavedení poštovní volby by tajnost hlasování neohrozilo. Absenci plenty nepovažují za problém. „Neobávám se, že by svéprávní lidé nezvládli sami ohlídat svou volbu,“ řekla pro CNN Prima NEWS šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Opozice se domnívá, že je projednávaná novela zákona protiústavní.

Redakce CNN Prima NEWS položila několika zástupcům pětikoalice následující otázky: „V případě, že bude zavedena korespondenční volba pro lidi žijící v zahraničí, jak zachovat tajnost hlasování? Lze to vůbec? Nebude třeba změnit naši Ústavu?“

„Je pravda, že v takové chvíli už hlasování tajné nebude. Tohle ale musí zodpovědět vnitro a především ústavní právníci, jak to vyřešit. Bez toho bude korespondenční volba těžko proveditelná,“ připustil ve své reakci europoslanec Tomáš Zdechovský.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zachová korespondenční volba tajnost hlasování? Půjde to i bez plenty, zní z pětikoalice

Přesto lidovecký politik kroky koalice podporuje. „Korespondenční volbu slibovala už vláda Andreje Babiše (ANO), ale dopadlo to jako vždycky. Skutek utek. Teď proti ní brojí. Není se co divit, s rétorikou SPD v zahraničí nikoho neosloví. Je dobře, že se k tomu současná vláda postavila čelem,“ napsal na sociální síti X.

Kritici návrhu často poukazují na absenci plenty. Člověk, který volí korespondenčně, tak při vkládání hlasovacího lístku do úřední obálky nemá zaručené soukromí, což by mohlo vést k nežádoucímu ovlivňování.

Pekarová: Neobávám se o svéprávné lidi

Zástupci Pirátů, STAN a TOP 09 oslovení redakcí CNN Prima NEWS se nepřítomnosti plenty neobávají. „Stejně tak by mohlo být zpochybňováno hlasování za plentou, pokud má člověk předem připravenou obálku a nevyzvedne si novou sadu hlasovacích lístků (u volební komise). Pokud si je nevyzvedne, tak to podle takové logiky není tajná volba,“ uvedl například šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Ani podle místopředsedy Starostů Jana Farského by absence plenty na volbu neměla mít zásadní vliv. „O tom, jestli se někdo nechá ovlivnit, nerozhoduje technika volby,“ sdělil pro CNN Prima NEWS.

Předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že kritiku spojenou s nepřítomností plenty používají jen lidé, kteří si myslí, že nad občany je třeba mít pečlivý dohled. „Uplatňují paternalistický přístup. Volební právo přitom mají ti, kdo jsou zletilí a svéprávní. Opravdu se neobávám, že by svéprávní lidé nezvládli sami ohlídat svou volbu. Mám v naše občany plnou důvěru,“ řekla redakci CNN Prima NEWS.

„Rizika (absence plenty) se neobávám. Jsem přesvědčen, že se lidé chovají zodpovědně a k volbě se nenechají přinutit. Ostatně podobné riziko existuje i v současném systému. Diskuse o politických preferencích mezi členy rodiny, přáteli či kolegy z práce je přirozená a naprosto v pořádku,“ dodal předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

Fiala: Plníme slib, který jsme dali občanům

Redakce CNN Prima NEWS oslovila také zákonodárce zvolené za ODS. Nikdo z nich však otázku ohledně ohrožení tajnosti volby nezodpověděl.

Šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda o poštovní volbě mluvil v nedělní Partii na CNN Prima NEWS, přičemž zodpovídal i otázku plenty a principu tajnosti. „Měli jsme kdysi komunistické volby, kdy se nesmělo jít za plentu, dneska za ni jít naopak musíte. Jde ale o tajnost před státem, tedy před volební komisí, nikoliv před mou manželku,“ vysvětlil, proč s korespondencí nemá žádný zásadní problém.

VIDEO: Hádka zástupců pětikoalice a opozice o korespondenční volbě

Poté, co vláda ve středu podpořila návrh pětikoaličních poslanců, se premiér Petr Fiala (ODS) vyjádřil k chystané novele zákona následovně: „Plníme slib, který jsme dali občanům. Moje vláda na prvním zasedání v novém roce podpořila korespondenční volbu pro Čechy žijící v zahraničí. Věřím, že i přes všechny ohlašované obstrukce opozice korespondenční volba v Poslanecké sněmovně projde. Je to správná věc.“

Opozice je naopak ostře proti, přičemž hrozí výraznými obstrukcemi ve Sněmovně. „Domníváme se, že ten návrh je v rozporu s Ústavou. Volby mají být přímé, tajné a svobodné. To by bylo narušeno,“ řekla CNN Prima NEWS předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

„SPD korespondenční volbu v takovém formátu nemůže v žádném případě podpořit. Návrh nezaručuje tajnost ani rovnost, což je v rozporu s Ústavou,“ zmínil šéf SPD Tomio Okamura. Podobného názoru jsou i někteří ústavní právníci.

Korespondenční hlasování existuje v určité formě ve většině zemí Evropské unie. Výjimku společně s Českem tvoří Francie, Chorvatsko a Malta, z dalších evropských zemí také Island. Ve Francii však lze od roku 2020 volit ze zahraničí přes internet.

Češi v případě sněmovních a prezidentských voleb mají možnost volit z ciziny, a to přímo na velvyslanectvích i řadě konzulátů. Zastánci zavedení korespondenční volby poukazují na to, že je současný systém časově i finančně nákladný pro voliče, kteří žijí daleko od jejich sídel.

Tagy: