Ostrá hádka Lásky a Čunka. Politici se neshodli na adopci dětí homosexuálními páry

Senátoři Václav Láska a Jiří Čunek

360° 15.12.2021

České soudy nebudou uznávat rozhodnutí o osvojení dětí homosexuálními páry v cizině. „Česko v tomto ohledu zaostává za světem,“ říká senátor Václav Láska (Senátor 21). V pořadu 360° na CNN Prima NEWS dodal, že tito lidé při příjezdu do Čech de facto přestávají být rodiči těchto dětí. Současný stav by naopak zachoval další senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Senátor Láska tvrdí, že když si v současnosti lidé žijící ve stejnopohlavním svazku v zahraničí osvojí dítě, tak pro něj při návratu do Česka podle práva přestávají být rodičem.

To může posléze vést k řadě problémů v každodenním životě. „V Česku když vychováváte dítě, tak máte veškerá oprávnění,“ řekl Láska a zmínil například záležitosti týkající se lékařů či škol. „Ve chvíli kdy nejste rodič, tak k němu nemáte vůbec žádný právní vztah,“ dodal senátor.

Sám má prý ve svém okolí známé, kteří s tím mají problémy. Zmínil případ jednoho Čecha, který má manžela v USA a společně si osvojili dvě děti. „Teď, protože mu končí práce, se chce vrátit do Česka, ale protože se jim odmítlo to osvojení, tak se prostě nevrátí,“ doplnil šéf strany Senátor 21.

Nynější stav proto Láska velmi kritizuje. „Z mého pohledu je to přežitek z minulého století. Česko tu zaostává za světem,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS. Sám má v dané věci jasno: „Zásadní právo dítěte je mít dva milující rodiče,“ pokračoval senátor s tím, že většině dětem v zásadě nevadí, že mají stejnopohlavní rodiče.

Čunek: Homosexuálním párům postačí institut blízké osoby

Mezi kritiky Láskova návrhu a zastánce současného stavu patří senátor a bývalý hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL). Ten má za to, že dítě by mělo mít pouze matku a otce, respektive jednoho z této dvojice, ale nikoliv stejnopohlavní rodiče.

Homosexuálním párům by podle něj měl stačit status blízké osoby pro dané dítě. Lidé, kteří se s osvojenými dětmi v cizině vrací do Česka by podle něj neměli velké problémy. „Zjistili by, že přes ten institut osoby blízké se zásadně nic nezmění,“ řekl Čunek ve vysílání pořadu 360°. Dodal, že nechce „postupně ustupovat a dávat do právního řádu ČR to, co nechce“.

„Každý člověk, který je zcela normální, touží po rodině. Nejen po manželovi, ale i po dětech. Když tyto páry nemohou zplodit dítě, tak chtějí naplnit touhu jinak. Ale to je jen jejich touha,“ doplnil lidovecký zákonodárce.

Tagy: