Ostrá kritika basketbalistů za nepodporu Ukrajiny. Klub se ptá: Co zabíjení v Jugoslávii?

Nevzepřeli se oficiálnímu stanovisku státu, který v basketbalové Eurolize zastupují. Hráči srbské Crvene zvezdy před utkáním na hřišti litevského Žalgirisu Kaunas slyšeli z tribun ohlušující pískot a bučení kvůli tomu, že se nechopili transparentu v ukrajinských barvách se sloganem „stop válce“.

Pro Žalgris Kaunas už je odsouzení války na Ukrajině touto formou tradičním předzápasovým rituálem. Běžně jejich soupeři tuto iniciativu sdílí, ovšem tentokrát se modro-žlutého transparentu chopili jen domácí a rozhodčí. Hráči Crvene zvezdy v bílo-červených dresech po vzoru prvního v řadě Nikoly Kaliniče stáhli ruce za záda a poslouchali, jak byl jejich postoj „odměněn“ nenávistí litevského publika.

Bojkot podpory Ukrajiny tak předvedli i Američané na straně srbského týmu Nate Wolters a Aaron White. Byť by pravděpodobně rádi stáli u Litevců. „Jako týmu nám bylo řečeno, abychom se nedotýkali té vlajky. Rád bych dal jasně najevo, že nepodporuji válku a chci mír v našem světě,“ poznamenal na Twitteru White.

Rozkaz tedy zněl jasně. A to proto, že Srbsko spolu s Běloruskem a Maďarskem patří na skromný seznam evropských zemí, které v krvavé válce stojí na straně agresora – Ruska. Nic na tom nezmění ani uplynulý víkend, kdy v prezidentských volbách v Srbsku obhájil mandát Aleksandar Vučić známý pro své dobré vztahy s Vladimirem Putinem.

Byly porušeny základní principy basketbalu

Bělehradský tým si netroufl jít proti oficiálnímu stanovisku státu. Aby ochránil své hráče, snažil se dát alespoň jasně najevo, že jde o chování vyžádané politikou nikoliv dobrovolné. Srbský tým ale během zápasu s Kaunasem, i po něm, čelil nenávisti.

„Crvena zvezda jako sportovní klub a reprezentant Republiky Srbsko, která zaujala jasné stanovisko ke konfliktu na Ukrajině, se řídí oficiálním postojem naší země. V oficiální komunikaci s Euroligou a Žalgrisem nám bylo pár dní před zápasem v Litvě jasně řečeno, že politizace nebude povolena a utkání nebude obnášet transparent v barvách žádné země,“ stojí v prohlášení.

Klub dodal, že tím hájí hráče, kteří „neoprávněně schytali kritiku, protože zastávají stejné hodnoty jako klub“. „A to je mír, konec této války a utrpení nevinných civilistů a dětí!“

Dlouhý text klubu pokračoval tím, že slogan „stop válce“ se nacházel na ukrajinské vlajce a politika tak vstoupila do utkání příliš a „byly porušeny základní principy Euroligy a basketbalu“. Crvene zvezdě vadily vulgární pokřiky na klub i celé Srbsko a vyjádřila nepochopení i nad tím, že se na utkání objevila vlajka NATO.

„Proč v roce 1999, během agrese NATO a zabíjení tisíců nevinných civilistů a dětí, nenesli basketbalisté Žalgirisu – když to v této soutěži dotáhli až k trofeji – transparent ‚zastavte agresi proti Jugoslávii‘?“ táže se klub.

Vyhrocený zápas mezi Žalgrisem a Crvenou zvezdou vyhráli domácí v prodloužení 103:98. Ale oba týmy jsou již bez šance na postup do play-off.

Tagy: