Nemocnici v Ostravě po řádění střelce snímá 600 kamer, některé z nich jsou i chytré

Fakultní nemocnice Ostrava se po střeleckém útoku zaměřila na bezpečnost.

Bezpečnost v nemocnici

Tragická událost, která před čtyřmi lety otřásla Ostravou, vyvolala vlnu otázek ohledně bezpečnosti v nemocnicích. Dnes, několik let od střelby v čekárně traumatologie, má ostravská fakultní nemocnice alespoň propracovaný bezpečnostní systém, ve kterém hrají důležitou roli stovky kamer.

Šílený neboli amokový střelec. Přesně tak označují policisté člověka, který se z nějakého důvodu rozhodne zabít ostatní a náhle kolem sebe začne střílet. Bránit se proti němu nejde. V těchto případech musí nastoupit zásahová jednotka a útočníka na příkaz velitele zásahu zneškodnit. Na to se policisté připravují ve výcvikovém středisku.

ČTĚTE TAKÉ: Dva postřelení policisté zemřeli. Převáželi vězně, který si v Polsku měl odsedět jen půl roku

V Ostravě dělá pro bezpečnost vše také nemocnice, kde ozbrojený muž před čtyřmi roky vystřílel čekárnu na traumatologii. Špitál například posílil hlídky v budovách a má kamerový systém za 21 milionů korun. V nemocnici je celkem 45 klinik a ústavů a kamerový systém monitoruje téměř všechny chodby a čekárny.

Záběry ze 600 kamer sleduje dispečer, který si je může detailně přiblížit, a rozpozná tedy i tváře lidí nebo registrační značky aut. „Pokud je hlášen nějaký incident, tak jsme schopni evakuovat v podstatě celou nemocnici,“ popsal CNN Prima NEWS Libor Polášek, který dění v areálu prostřednictvím kamer sleduje. „Pro nemocnici je to strašně důležitý systém, takový centrální mozek,“ dodal ředitel Jiří Havrlant.

Část nemocničních kamer je i takzvaně chytrá. „Dokáží například detekovat nějaké podezřelé chování pachatele,“ vysvětlil Daniel Naivert, vedoucí odboru vnitřní bezpečnosti špitálu. Nejde ale jen o nečekaný útok takzvaného tichého střelce. Bezpečnostní systém upozorní i na to, že některý z pacientů na chodbě omdlel, že prasklo potrubí nebo že nastal výpadek na generátoru. Všichni doufají, že to je to hlavní, k čemu bude bezpečnostní systém dál sloužit a že už na záběrech nikdy neuvidí dalšího nebezpečného útočníka.

Střelec řádil v ostravské fakultní nemocnici před čtyřmi lety, 10. prosince 2019. Ctirad Vitásek připravil o život sedm bezbranných lidí a zapsal se tak do historie české kriminalistiky jako jeden z nejhorších masových vrahů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Střelba na univerzitě v Las Vegas: Zemřeli čtyři lidé, policie z útoku podezírá profesora

Tagy: