Ostřelovali nás Izraelci, tvrdí mise OSN v Libanonu. Dva její příslušníci jsou zranění

Mírová mise OSN na jihu Libanonu UNIFIL ve čtvrtek uvedla, že tři její stanoviště ostřelovala v uplynulých hodinách izraelská armáda. Zraněni jsou dva její vojáci, uvedla podle agentury Reuters mise v prohlášení. Pod izraelskou palbu se dostalo i hlavní velitelství mise v obci Nakúra. Izrael incident nekomentoval.

„Dnes ráno byli dva příslušníci mírové mise zraněni poté, co tank Merkava izraelské armády vystřelil na pozorovací věž hlavního velitelství UNIFILu v Nákuře, kterou přímo zasáhl,“ uvedla mise v prohlášení. Podle ní sice zranění vojáků nejsou vážná, museli ale být ošetřeni v nemocnici. Další dvě stanoviště izraelští vojáci ostřelovali dnes a ve středu.

DÁLE ČTĚTE: Hamás bestiálním útokem dosáhl svého, tvrdí CNN. Izrael byl blízko historického míru, teď je nemožný

„Každý úmyslný útok na členy mírové mise je vážným porušením mezinárodního humanitárního práva,“ uvedla mise s tím, že izraelská armáda i všichni další aktéři mají povinnost zaručit bezpečnost personálu OSN.

Podle italské agentury ANSA, která se odkazuje na libanonské zdroje, jsou zranění vojáci z indonéského kontingentu. Dvě zasažená stanoviště podléhají italskému kontingentu, uvedla dále ANSA, podle které italský ministr obrany Guido Crosetto vyvolal kvůli incidentu naléhavé jednání s izraelským velvyslancem.

Izraelská armáda zahájila minulý týden pozemní operaci v libanonské příhraniční oblasti, kde působí i mise OSN. Izrael tvrdí, že chce zničit vojenskou infrastrukturu libanonského hnutí Hizballáh, které od loňského října ostřeluje sever Izraele.

V rámci mise UNIFIL slouží přes 10 tisíc vojáků. Největší kontingenty mají s více než tisícovkou vojáků Indonésie a Itálie, následují Indie či Malajsie. Mise má dohlížet na plnění rezoluce 1701 Rady bezpečnosti OSN, která byla schválena v roce 2006 po předchozí izraelské vojenské operaci na jihu Libanonu proti Hizballáhu. Podle informací na stránkách mise v ní nepůsobí čeští vojáci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Před rokem rozpoutal Hamás vraždění. Izrael nyní zveřejnil dosud neviděné záběry z onoho dne

Tagy:
OSN Libanon ozbrojený konflikt Izraelské obranné síly konflikt, válka a mír