Před rokem rozpoutal Hamás vraždění. Izrael nyní zveřejnil dosud neviděné záběry z onoho dne

IDF zveřejnila nové video, které zachycuje útok Hamásu.

IDF po roce zveřejnila nové video z útoku Hamásu

Právě před rokem provedl Hamás teroristický útok na Izrael, při němž povraždil zhruba 1 200 lidí. U příležitosti prvního výročí zveřejnila izraelská armáda (IDF) na sociální síti X nové video ukazující boje, které se rozhořely loni 7. října. Záznam ukazuje mimo jiné civilistu, který pomáhá zraněnému vojákovi a obvazuje mu ruku.

Video ukazuje, že vojáci v Izraeli bojovali bok po boku s místními obyvateli. V jednu chvíli je na záznamu například vidět civilista, který obvazuje ruku zraněného vojáka. Na dalším záběru je bojovník IDF, který střílí na dron. Vidět jsou také jednotky izraelské hraniční policie, které přijíždějí, aby posílily své kolegy ve zbrani.

ČTĚTE TAKÉ: S dětmi jsem seděla v úkrytu, manžela zabili teroristé, popsala Izraelka exkluzivně v emotivním rozhovoru

Od začátku konfliktu uplynul v pondělí právě rok. Rozsáhlý útok v sobotu 7. října 2023 překvapil bezpečnostní složky a šokoval izraelskou společnost. Zemřelo při něm zhruba 1 200 lidí, z velké většiny civilistů, dalších asi 250 Izraelců útočníci unesli. Ozbrojenci z teroristické organizace Hamás napadli izraelské obce v blízkosti Pásma Gazy, útočili a zabíjeli také třeba na hudebním festivalu.

V pondělí začaly akce, které připomínají první výročí a především oběti krvavého útoku ozbrojenců palestinského teroristického hnutí Hamás. Prezident Jicchak Herzog držel spolu s dalšími lidmi minutu ticha v tehdy napadeném kibucu Reim, napsala agentura AFP. U rezidence premiéra Benjamina Netanjahua se podle agentury Reuters shromáždili příbuzní lidí, které teroristé z Hamásu před rokem odvlekli do Pásma Gazy a stále je tam drží jako rukojmí.

Izraelský premiér čelí kritice, že jeho vláda nedostatečně usiluje o propuštění desítek rukojmí, kteří jsou i po roce v zajetí stále naživu. „Jsme tady, abychom připomněli, že jsme na ně (rukojmí) nezapomněli,“ řekla agentuře Reuters Širi Albagová, matka jedné z unesených žen. Vzpomínkové akce se budou v Izraeli konat po celý den.

Teroristický útok Hamásu vyvolal tvrdou izraelskou vojenskou protiakci. Ta už v Pásmu Gazy stála život podle místních úřadů kontrolovaných Hamásem 41 825 lidí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Izrael pokračuje v úderech na cíle v Libanonu. Zasáhli jsme ústředí Hizballáhu, tvrdí armáda

Tagy: