Osudy paralympioniků: Otec ji vzal do náručí a odpálil bombu, plavkyně zázrakem přežila

Cesta sportovců na olympiádu je často velmi klikatá. Ještě silnější příběhy ale nabízí paralympijské hry. Ty v Tokiu začaly v úterý a jednou z více než 4 400 soutěžících je americká plavkyně Haven Shepherdová, které osud do cesty postavil pořádnou překážku velmi brzy.

Sama si naštěstí z jednoho jarního dne v roce 2004 nic nepamatuje. Není se čemu divit, tehdy jí bylo teprve 14 měsíců. I když na paralympiádě reprezentuje Spojené státy americké, Haven Shepherdová se narodila daleko blíže dějišti probíhajících her, a to ve Vietnamu.

Její rodiče neměli prakticky žádné peníze, žili v malé chatrči v provincii Quang Nam a zvláště otec nesl složitou životní situaci velmi těžce. Až tak, že se rozhodl neschopnost uživit rodinu vyřešit radikálním způsobem. Opatřil si dvě bomby, jednu připevnil na sebe, druhou na partnerku, malou dceru Haven držel v náručí.

Když se dnes podíváte na Instagram Shepherdové, na prvním místě v popisu najdete „bomb survivor“. Zatímco rodiče okamžitě zemřeli, ona jako zázrakem – i přesto, že po výbuchu vyletěla dveřmi – vyvázla živá. Vážná zranění si každopádně vyžádala amputaci obou dolních končetin pod koleny.

Po půl roce od sebevraždy biologických rodičů a přechodné době, kdy se o ni starali babička s dědou, našla Haven adoptivní rodiče. Chopili se jí manželé Shepherdovi z amerického státu Missouri. Když s ní zavítali do nemocnice v Kansas City, chirurgové se nestačili divit. Z předchozích zkušeností věděli, že amputace u tak malých dětí může způsobit značné komplikace, které si často žádají další bolestivé operace. V případě Haven ale proběhlo odstranění části končetin zcela bez problému.

V nové rodině vyrůstala spolu se čtyřmi staršími sestrami a dvěma bratry. Všichni v rodině byli zapálení sportovci a svoji vášeň přenesli i na Haven, která se i přes hendikep za pomoci protéz nebála žádné aktivity. Nejintenzivněji se věnovala běhání, ale v devíti letech si uvědomila, že to pro ni není to pravé. A tak přesedlala na plavání, v němž se našla.

Fušuje také do modelingu

Ve třinácti poprvé vyslovila přání, že by se chtěla dostat na paralympiádu, a to nejlépe v Tokiu v roce 2020. V daném roce jí to neklaplo, ale to vinou pandemie nikomu. Na odložených hrách v americké výpravě nechybí.

„Vždy se musíte dívat na to pozitivní, co se vám v životě děje. Vím, že mě potkala velmi nešťastná věc, ale vyvázla jsem živá a dostala druhou šanci. Přijala jsem, že jsem jedinečná, a to v mém životě přineslo změnu. Přijměte věci, které nemůžete změnit, a změňte věci, které můžete,“ apelovala prostřednictvím časopisu People.

Shepherdová spolupracuje s různými nadacemi, které mají v agendě vedení dětí k respektu vůči hendikepovaným a propagaci parasportů. „Chci jen všem ukázat, že zdravotně postižení lidé jsou jako všichni ostatní. Paralympionici jsou sportovci na vysoké úrovni, kteří mají náhodou nějaký druh tělesného postižení,“ uvedla teenagerka neštítící se černého humoru.

Na sociální sítě například přidala fotku, na níž leží na sluníčku na lehátku u bazénu. Na snímku jsou prakticky vidět pouze protézy v černé barvě. Plavkyně k tomu napsala: „Nemyslíte si, že moje nohy už jsou příliš opálené?“

A beautiful view…..do you think my legs are getting too dark??? 😂 #beautifulviews #swimmingpool #prosthetics...

Posted by Haven Shepherd on Tuesday, July 27, 2021

Škála aktivit 18leté Shepherdové je poměrně široká, dokonce se věnuje modelingu, spolupracovala například i se slavnou značkou Tommy Hilfiger. Hlavní náplní jejího života ale zůstává plavání, ve kterém se teď představí v Japonsku. Žádné medailové ambice si nestanovila.

„Mým cílem je být sama sebou a bavit se. Nepřijela jsem s velkými cíli, protože pokud si nastavíte příliš vysoká očekávání, budete takřka vždy zklamaní,“ podotkla.

Tagy: