Otce dvou dětí zabili za to, že si ulevil u krajnice. Podle útočníků se choval neslušně

Místní obyvatel v autonomní Karačajsko-čerkeské republice, která je součástí Ruska, zabil turistu z Moskvy, který si ulevil na krajnici silnice. Po podezřelém, který z místa uprchl, úřady vyhlásily celostátní pátrání. Případ upoutal pozornost nejen ruských médií, ale i BBC. Dohledu nad vyšetřováním vraždy se podle agentury Interfax chopil sám šéf federální kriminální ústředny Alexandr Bastrykin.

Podle komentářů k záběrům středečního incidentu mohla skupina místních mužů považovat chování Moskvanů, kteří cestovali v mikrobusu, za urážku. Dotyčného Moskvana zbili a pak mu jeden z útočníků zasadil ránu nožem. Moskvan podlehl zranění cestou do nemocnice.

„Jeden z útočníků řekl, že tady není považováno za slušné se takto chovat. Poprosili jsme je, aby nám odpustili, protože jsme pochopili, že jsme zde jako hosté a u nich skutečně nemusí být přijatelné takto chodit na záchod. Ale zjevně jim to nestačilo a sáhli po násilí,“ vylíčil jeden z očitých svědků deníku Moskovskij komsomolec.

Obdobně incident zachytilo i komuniké federálních vyšetřovatelů. Zabitý Moskvan Oleg Albegov po sobě zanechal ženu a dvě děti, uvedla BBC s odvoláním na Albegovova známého.

Do Karačajsko-čerkeské republiky jezdil, aby si na tamních sjezdovkách užil jízdy na snowboardu „Ránu nožem nikdo nečekal, našich tam bylo více (než místních),“ dodal známý.

Po čtyřiatřicetiletém místním obyvateli se pátrá jako po podezřelém z vraždy. Příbuzní Abdullacha Bostanova podle Interfaxu slíbili, že se sám vzdá policii, dosud se tak ale nestalo.

Minulý měsíc náměstek ministra turistiky místní vlády Arťom Ovčinnikov ohlásil, že úřady vypracovávají soubor pravidel, jak se turisté mají v autonomní republice chovat. Bod o „protispolečenském chování“ varuje před obnažováním se na veřejnosti, před vysvlečením do plavek či spodního prádla.

Tagy: