Otec ji nenáviděl, tak utekla do náruče Hitlerovi. Eva Braunová se narodila před 110 lety

I přesto, že Eva byla Hitlerovi naprosto oddána, skrýval ji a přehlížel.

Eva Braunová

Evě Braunové bylo pouhých 33 let, když spáchala krátce po svatbě v bunkru Adolfa Hitlera sebevraždu. Vůdci byla hluboce oddána, a to i přesto, že ji přehlížel. Dlouholetá vůdcova milenka a později i manželka se narodila přesně před 110 lety.

Eva Braunová přišla na svět 6. února 1912. Její otec o ni ale nestál, po narození dcery Ilsy čekal syna. Chtěl, aby chlapec dostal jméno Rudolf. „Proč? Vedla ho romantická povídka, která byla toho roku otištěna v mnichovských novinách – tragický příběh lásky arcivévody Rudolfa Habsburského a jeho milenky,“ popsal Max Melbo ve své knize „Ženy nacistů – matčiny dcery“. Po Evě do rodiny přibyla ještě další dcera Margaret.

„Od otce bývala často bita. Byl přísný, Eva musela za všechno zaplatit. Kontroloval poštu, hlídal, kdy se večer vracela domů a v deset hodin vypínal proud. Kapesné prostřední dcera nedostávala. Šikanování a nátlak v rodině tedy už musely být velké a s každým dalším příkořím dozrávalo rozhodnutí z prostředí rodičů uniknout,“ vysvětlil Melbo.

Když se Eva chtěla stát filmovou herečkou, otec to razantně odmítl a místo toho dceru poslal do služby k fotografovi Hoffmannovi, který pracoval pro dělnickou stranu (NSDAP). Právě zde se mladá dívka s Hitlerem seznámila. „Byl představen jako pan Wolf, o němž se až později dozvěděla, že to je v Německu „Někdo,“ neboť se o politiku nezajímala, stejně jako tisíce jiných děvčat. Hitlerovi bylo čtyřicet, byl o třiadvacet let starší než Eva,“ uvedl Melbo.

Paní Hitlerovou na pár dní

Je zajímavé, že Eva se nikdy nestala členkou nacistické NSDAP. „Svého vztahu k Hitlerovi nikdy nevyužila ani v dobrém, ani ve zlém. Když jí někdo líčil nějaký tragický případ, aby požádal o její přímluvu, položila prst na rty jako archanděl, aby ukázala, že není ochotna prosbu dále předložit. Neintrikovala, ničeho se neúčastnila,“ tvrdí německá spisovatelka Henriette von Schirach.

I přesto, že Eva byla Hitlerovi naprosto oddána, skrýval ji a přehlížel. To Braunovou velmi rmoutilo a dokonce se dvakrát pokusila o sebevraždu. Její sen stát se paní Hitlerovou se ale nakonec stal skutečností. 28. dubna 1945 se Eva za Hitlera provdala. Jejich manželství ale netrvalo dlouho. 30. dubna, po zjištění, že Berlín bude brzy obsazen Rudou armádou, novomanželé spáchali sebevraždu.

Tagy: